GEEN REDEN OM DREIGINGSNIVEAU TE VERHOGEN NAAR 4

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is er op basis van de huidige informatie van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) "geen reden om het dreigingsniveau in ons land te verhogen". Momenteel ligt dat dreigingsniveau op niveau 3, wat neerkomt op 'ernstig' en waarbij de dreiging "mogelijk en waarschijnlijk" is. Een opschaling naar niveau 4, het hoogste niveau waarbij de dreiging "ernstig en zeer nabij" is, is op basis van de inlichtingen waarover OCAD momenteel beschikt niet nodig.

Donderdagavond heeft terreurgroep IS wereldwijd aanslagen aangekondigd. "Het spreekt voor zich dat de diensten de situatie van nabij opvolgen samen met hun buitenlandse collega's. De situatie wordt continu gemonitord", aldus minister Verlinden.

Buitenlandse Zaken heeft wel aan Belgen in Frankrijk gevraagd om grote bijeenkomsten en plaatsen met een grote hoeveelheid personen te vermijden. Dat staat in de recentste versie van het reisadvies voor Frankrijk. De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken voerde de aanpassing maandag door nadat onze zuiderburen het dreigingsniveau hadden opgetrokken naar het hoogste niveau.

2024-03-29T11:12:51Z dg43tfdfdgfd