"GEEN INDICATIE VAN POLITIEKE INMENGING IN PROGRAMMA'S VRT"

Politieke inmenging in de inhoud van VRT-programma's is onbespreekbaar en onaanvaardbaar, maar er is geen indicatie dat dit het geval is. Dat zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) woensdag in een reactie op het nieuws als zou de openbare omroep programma's maken op maat van de Vlaamse regering. Dalle ziet dan ook geen extra elementen die een audit noodzakelijk maken, zoals oppositiepartijen Groen en Vooruit vragen.

Een nieuwe tv-reeks die bij de VRT in de maak is, 'Knappe koppen', zou er gekomen zijn in overleg met het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), dat ook instond voor de financiering. Het is niet het enige programma waar Vlaanderen geld voor vrijmaakt, maar volgens critici binnen de VRT is het op een brute manier doorgeduwd en is zo een grens overschreden.

"De redactionele autonomie en onafhankelijkheid van de VRT staan voorop", zegt minister Dalle via zijn woordvoerder in een reactie. "Het is de VRT zelf die de programmatie bepaalt en autonoom de inhoud uitwerkt. Het is vanzelfsprekend dat politieke inmenging in de inhoud van programma's onbespreekbaar en onaanvaardbaar is. Er is geen indicatie dat dit het geval zou zijn."

Het is volgens Dalle een goede zaak dat de VRT maatschappelijk relevante onderwerpen wil behandelen, en "extra middelen kunnen helpen om nog meer hoogwaardige programma's te creëren". Dat was in het verleden ook al het geval bij bijvoorbeeld Het Verhaal van Vlaanderen, maar ook VTM en VIER maakten met respectievelijk 'Crème de la crème' en 'De Leeuwenkuil' al programma's met Vlaamse ondersteuning, zegt de minister.

Dalle heeft zich in het verleden al meermaals uitgesproken voor extra financiering, om de duurzame werking van de VRT te garanderen, stipt zijn woordvoerder aan. "Dit zal besproken moeten worden bij de onderhandelingen voor de nieuwe Vlaamse regering en bij opmaak van de volgende beheersovereenkomst."

2024-04-25T11:34:53Z dg43tfdfdgfd