FEDERALE FORMATIE - ROUSSEAU: "MEEST LOGISCHE" DAT DE WEVER PREMIER WORDT

Kandidaat-voorzitter van Vooruit Conner Rousseau vindt het "het meest logische" scenario dat preformateur Bart De Wever premier wordt. Dat zei hij woensdag in De Ochtend op Radio 1.

De socialisten zetten dinsdagavond als laatste partij het licht op groen om federaal te gaan onderhandelen met N-VA, CD&V, MR en Les Engagés. Preformateur Bart De Wever kan daardoor later vandaag na een bezoek aan de koning mogelijk als formateur aan de slag.

De vijf partijen hebben nog niet over het premierschap gesproken, benadrukte hij, maar voor Rousseau zou het nu ook logisch zijn dat N-VA als grootste partij de premier levert en dat dat De Wever zou zijn. "Ik zie het hem persoonlijk wel doen, hij heeft er de intellectuele capaciteiten voor", zei hij in De Ochtend.

De N-VA-voorzitter heeft de vijf partijen samengebracht en geniet volgens de Vooruit-kopman het vertrouwen van iedereen aan tafel. "Hij is op een correcte manier met ons omgegaan de voorbije weken. Als dat zo blijft, zie ik niet in waarom de grootste partij de premier niet zou kunnen leveren."

Bovendien kan De Wever indien hij het niet zou doen "aan de zijlijn staan en weer vanuit Antwerpen commentaar geven", zei Rousseau nog. "Doe het zelf maar eens, dan kan het op niemand anders steken als het foutloopt."

Ook voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zou het niet onlogisch zijn dat De Wever nu ook premier wordt. "Hij heeft zijn rol de voorbije weken zeer correct vervuld", zei hij in De Ochtend. Tegelijkertijd zal er wel nog wat masseerwerk aan te pas komen om ook in Franstalig België iedereen mee te krijgen, denkt Mahdi. "Je mag niet onderschatten hoe dat overkomt in Wallonië, een voorzitter die in het verleden soms wat hard is geweest ten aanzien van Franstaligen."

2024-07-10T07:08:49Z dg43tfdfdgfd