EUROPESE COMMISSIE LANCEERT INBREUKPROCEDURE TEGEN POOLSE WET OVER "RUSSISCHE INVLOED"

De Europese Commissie gaat een inbreukprocedure lanceren tegen Polen over de oprichting van een speciale commissie die de "Russische invloed" in het land moet onderzoeken. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis woensdag aangekondigd.

De Commissie "heeft besloten een inbreukprocedure te openen, en een ingebrekestelling te versturen" naar de Poolse autoriteiten, zei Dombrovskis na afloop van de wekelijkse vergadering van de Eurocommissarissen. Meer details verstrekte de Commissie niet. Dat gebeurt pas donderdag, wanneer de aanmaningsbrief naar Warschau wordt gestuurd.

Dit is de eerste stap in de inbreukprocedure, die Polen nu twee maanden tijd biedt om tekst en uitleg te geven. De procedure kan leiden tot een nieuwe zaak bij het Europese Hof van Justitie, waar Polen deze week nog werd veroordeeld voor hervormingen die de onafhankelijkheid van rechters ondermijnen.

De Commissie lanceert de procedure ondanks toegevingen die de Poolse president Andrzej Duda eind vorige week had aangekondigd. Zo zou de speciale commissie niet langer de macht hebben om personen uit te sluiten van de uitoefening van een openbaar ambt. De negen leden zouden ook niet langer aangewezen worden door het parlement.

Duda was daarmee tegemoet gekomen aan kritiek van de Verenigde Staten en de Europese Commissie, die grote bezorgdheid hadden geuit over de bevoegdheid van de speciale commissie om personen tot tien jaar uit te sluiten van een openbaar ambt, zonder dat ze naar de rechter kunnen stappen om de beslissing aan te vechten.

De commissie moet onderzoeken of er de voorbije vijftien jaar mensen in een openbaar ambt onder invloed van Rusland hebben gehandeld en de nationale veiligheid hebben beschadigd. De oppositie vreest dat de conservatief-nationalistische regering de commissie in het leven roept om tegenstanders in diskrediet te brengen met het oog op de verkiezingen later dit jaar.

2023-06-07T12:28:16Z dg43tfdfdgfd