EUROPESE COMMISSIE BEZORGD OVER MODERATIE OP X

De Europese Commissie heeft X woensdag om bijkomende uitleg gevraagd over de moderatie van inhoud op het sociale netwerk. Met name de afbouw van het team van moderatoren baart de Commissie zorgen in de aanloop naar de Europese verkiezingen.

De Commissie vraagt "gedetailleerde informatie" en "interne documenten" over de middelen die X uittrekt voor het beheer van de content op het platform. Uit een recent rapport van het bedrijf van Elon Musk blijkt immers dat het team van moderatoren sinds vorig najaar met bijna 20 procent is afgebouwd, en nog maar 7 in plaats van 11 officiële talen in de Europese Unie dekt.

Daarnaast wil de Commissie meer weten over de risicoanalyse en risicobeperkende maatregelen die X heeft uitgevoerd met betrekking tot de impact van generatieve AI op verkiezingsprocessen, de verspreiding van illegale content en de bescherming van fundamentele rechten.

De bijkomende vragen om uitleg kaderen in de procedure die de Commissie in december tegen X had geopend op basis van de digitaledienstenwet (DSA). Die nieuwe wet dwingt de grote online platforms sinds vorig jaar tot meer actie om hun gebruikers te beschermen tegen illegale content, desinformatie en misbruik.

X moet de info over moderatie en generatieve AI indienen tegen 17 mei. Het bedrijf riskeert boetes indien het onjuiste, onvolledige of misleidende informatie verstrekt. Op basis van de aangeleverde info zal de Commissie zich beraden over eventuele verdere stappen. Het weigeren van medewerking kan leiden tot dwangsommen.

2024-05-08T13:25:47Z dg43tfdfdgfd