EU NIET BEZORGD OM AANWEZIGHEID ZES LIDSTATEN BIJ EEDAFLEGGING POETIN

De Europese Unie maakt zich geen zorgen over het feit dat zes lidstaten dinsdag een diplomatieke vertegenwoordiger hebben gestuurd naar de eedaflegging van Vladimir Poetin als president van Rusland. Een "fact of life", noemt een woordvoerder van hoge vertegenwoordiger Josep Borrell het.

Poetin werd dinsdag voor de vijfde keer ingehuldigd als Russisch president, na verkiezingen die volgens internationale waarnemers eerlijk noch transparant verlopen zijn. Het Kremlin had de buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigers uitgenodigd om de inauguratie bij te wonen, maar de meesten stuurden hun kat. Met Frankrijk, Hongarije, Slovakije, Griekenland, Malta en Cyprus stuurden zes lidstaten van de Europese Unie wel een afvaardiging.

"Dit stelt het Europese beleid ten aanzien van Rusland en Oekraïne niet in vraag. Het gaat om een veeleer protocollaire aangelegenheid", verklaarde een woordvoerder van hoge vertegenwoordiger Borrell daar woensdag over. "Zie het als een 'fact of life', dat weergeeft hoe het Europese buitenlands beleid vorm gegeven wordt: ofwel via een gemeenschappelijk standpunt dat via unanimiteit wordt bereikt, ofwel via bilateraal beleid dat de lidstaten zelf vorm geven. Het is hun soevereine beslissing om aan zulke evenementen deel te nemen."

Sinds de Russische inval in Oekraïne nam de EU al dertien sanctiepakketten tegen Rusland aan en koos het voluit de kant van Kiev. "De Europese positie is erg duidelijk. De deelname van een aantal diplomaten aan een protocollair evenement stelt die positie niet in vraag", aldus de woordvoerder van Borrell, die er nog op wees dat de EU-ambassadeur in Moskou níét bij de inauguratie aanwezig was.

Intussen starten de lidstaten onderhandelingen over een veertiende pakket sancties. De ambassadeurs van de EU-landen houden er woensdagmiddag een eerste gedachtewisseling over. Ze bespreken ook hoe ze de (over)winsten op de bevroren Russische tegoeden bij het Brusselse effectenhuis Euroclear willen aanwenden. Mogelijk valt daarover een akkoord uit de bus.

2024-05-08T12:10:33Z dg43tfdfdgfd