DECREET 'VROEG EN NABIJ' GOEDGEKEURD IN COMMISSIE

De commissie Welzijn in het Vlaams Parlement heeft dinsdag het ontwerpdecreet 'Vroeg en nabij' goedgekeurd. Daarmee wil de regering de jeugdhulp stroomlijnen, tien jaar na de invoering van het decreet integrale jeugdhulp en het decreet preventieve gezinsondersteuning.

Het gaat om een project waar de regering al enkele jaren mee bezig is en dat nog net op tijd door het parlement wordt geloodst. De bedoeling is om te zorgen voor ondersteuningstrajecten voor kinderen en jongeren zonder breuken. Ze moeten zo gewoon mogelijk kunnen opgroeien. Het decreet zorgt ook voor een passender dienstverlening voor kinderen met een meervoudige en complexe problematiek.

Hulpverlening moet volgens de nieuwe principes plaatsvinden in de eigen leefwereld van gezinnen en jongeren, in de buurt en in de school. Daartoe moest er onder meer een sterkere verbinding komen tussen de preventieve gezinsondersteuning en de integrale jeugdhulp

Het is ook van belang om zo vroeg mogelijk eventuele problemen of noden op te sporen om op die manier zo snel mogelijk de juiste zorg en ondersteuning te bieden. Zo hamert de geïntegreerde aanpak niet alleen op het belang van de eerste 1.000 dagen, maar ook op de versterking van preventie en vroegdetectie.

Bij de bespreking van het decreet liet minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) dinsdag weten dat er extra capaciteit wordt gecreëerd in de schoolvervangende dagopvang en in de multifunctionele centra (MFC's), de voorzieningen voor kinderen met een handicap tot en met 21 jaar. Het gaat om 110 plaatsen in de dagopvang en 50 in de MFC's. Vooral in de provincie Antwerpen worden bijkomende plaatsen gecreëerd. Voor de uitbreiding wordt 10 miljoen euro uitgetrokken.

2024-05-07T16:07:20Z dg43tfdfdgfd