CRISIS IN REGERING FRANSE GEMEENSCHAP - REGERING ZIT "IN LOPENDE ZAKEN"

De minister-president van de Franse regering, Pierre-Yves Jeholet, vindt dat zijn regering zich "in lopende zaken" bevindt na de "messteek" van coalitiepartners PS en Ecolo. Dat zegt hij in een reactie aan Belga, nadat beide partijen dinsdagnacht een decreetvoorstel hebben goedgekeurd, tegen de zin van de derde coalitiepartner MR, de partij van Jeholet.

"Het vertrouwen is geschonden, met die stemming. Die komt neer op verraad en was deloyaal, met de steun van extreemlinks", aldus Jeholet.

De regering zou normaal gezien woensdag een lange agenda afwerken, maar door de politieke crisis was de vergadering snel afgelopen. Vorige donderdag kon de regering ook al geen beslissingen nemen omwille van de stevige spanningen binnen de ploeg.

Minister-president Jeholet noemt de situatie een "puinhoop", in het licht van het werk dat zijn regering in de loop van de legislatuur heeft verricht. Coalitiepartners PS en Ecolo hebben toegegeven aan "de wet van de straat" en uit "demagogie" gehandeld, uit electorale overwegingen. Daarbij hebben ze ingespeeld op de angst, en dat op basis van valse cijfers die door de Franstalige studentenvereniging werden aangeleverd, hekelt Jeholet.

"Het hoger onderwijs wordt vandaag groggy wakker, met een kater", gaat hij voort. Het voorstel dat groen licht kreeg, is volgens hem het resultaat van een "zorgwekkend amateurisme" van PS en Ecolo. Het gaat grote juridische onzekerheid en desorganisatie binnen de onderwijsinstellingen teweegbrengen, waarschuwt Jeholet. "Ze zeggen dit voor de studenten te doen, maar ze verkopen dromen. De boodschap die ze aan de vooravond van de examens uitzenden, is catastrofaal."

Een regering in de deelstaten kan niet zomaar vallen, tenzij er een andere meerderheid wordt gevormd. Met nog minder dan twee maanden voor de boeg, zal dat niet meer gebeuren. PS, MR en Ecolo zullen de komende tijd met andere woorden in lopende zaken zitten, dus geen nieuw beleid voeren.

2024-04-17T09:25:50Z dg43tfdfdgfd