CD&V WIL OPNIEUW ONDERWIJSMINISTER LEVEREN, MAAR IS NIET DE ENIGE PARTIJ

Heel wat partijen azen op de post van de toekomstig Vlaams minister van Onderwijs. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zegt het "domein opnieuw in handen" te willen nemen en kijkt bijvoorbeeld in de richting van voormalig onderwijsminister Hilde Crevits. Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever mag Ben Weyts zichzelf opvolgen "als hij maar zijn broek aanhoudt". Dat zeiden ze op een onderwijsdebat van de Directiecommissie van het Katholiek Basisonderwijs (DCBaO) in Antwerpen.

Onderwijs is een "toppriorireit" voor Mahdi en hij wil dus ook graag de nieuwe minister leveren. Crevits was van 2014 tot 2019 minister van Onderwijs en haar voorzitter ziet haar het ambt zeker opnieuw uitvoeren, terwijl hij ook haar werk op Welzijn uitstekend vindt.

N-VA wil het "cruciale" departement nog niet loslaten. Voorzitter De Wever benadrukte het belang van onderwijs. "Het onderwijs en de kwaliteit ervan heeft mij alles gegeven", stelt hij. Hij benadrukt wel dat het geen departement is "waarmee je elke dag felicitaties krijgt. Je oogst de resultaten van beslissingen van tien jaar geleden". Hij vindt daarom de kritiek op Ben Weyts niet gegrond. De staat van "het patrimonium en het lerarentekort zag je tien jaar geleden al aankomen". Weyts mag er gerust nog eens een legislatuur bij doen van De Wever. "Als hij maar zijn broek aanhoudt", grapt hij. De voorzitter verwijst daarmee naar een opgemerkt bezoek van de minister aan een school in Leuven naar aanleiding van de pyjamadag van Bednet.

Ook Tom Ongena van Open VLD ziet potentiële onderwijsministers in zijn partij. Hij wijst erop dat de huidige Vlaamse regering heel wat inspanningen heeft gedaan en middelen heeft uitgegeven voor het onderwijs, maar erkent dat er nog veel werk is om bijvoorbeeld het lerarentekort aan te pakken. "Er is geen wonderoplossing. Voor de korte termijn moeten we daarom ook creatieve oplossingen vinden", meent hij.

2024-04-24T14:46:44Z dg43tfdfdgfd