BRUSSELS STAATSSECRETARIS PERSOONS STELT REGIE DER GEBOUWEN IN GEBREKE

De Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit) heeft de gewestelijke administratie urban.brussels de opdracht gegeven om de Regie der Gebouwen in gebreke te stellen. Aanleiding is de verloedering van de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen in de hoofdstad. Pogingen to dialoog met federaal staatssecretaris Mathieu Michel (MR) bleken vruchteloos, hekelt ze.

De Japanse Toren en het Chinees Paviljoen zijn sinds 2019 geklasseerd en dus beschermd als erfgoed. Maar de gebouwen zijn in slechte staat, en dus moet staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel zijn verantwoordelijkheid opnemen, zegt Persoons, wiens partij samen met die van Michel in de federale regering zit. "De renovatie en opwaardering van deze erfgoedgebouwen moet zo snel mogelijk opgestart worden en ​een prioriteit worden van de volgende federale regering."

De Brusselse politica benadrukt dat ze "verschillende herinneringen" heeft gestuurd naar Michel, maar die pogingen tot dialoog liepen op niets uit, zegt ze. Een ingebrekestelling is volgens Persoons de laatste hefboom van het Brussels gewest om de onherroepelijke beschadiging van het erfgoed te voorkomen.

Met de ingebrekestelling vraagt het Brussels Gewest de Regie der Gebouwen om binnen de tien dagen "de maatregelen die ze zal treffen om aan haar wettelijke verplichtingen van onderhoud en behoud van een geklasseerd goed te voldoen, te presenteren". Gebeurt dat niet, dan volgt er een vordering tot staking, die dan weer kan leiden tot een veroordeling en een verplichting van het herstellen van het goed in hun oorspronkelijke staat.

Volgens Persoons is de toestand van onder meer het zwembad van de Résidence Palace en de Orangerie van het domein van Hertoginnedal ook zorgwekkend. Brussel roept de federale overheid op om ook daar "haar verantwoordelijkheden op te nemen".

2024-03-29T08:42:37Z dg43tfdfdgfd