ZES PERSONEN VEROORDEELD VOOR GROTE BRAND MET RUIM 100 DODEN IN GRIEKENLAND

Bijna zes jaar na de brand in het Griekse Mati, die aan meer dan honderd mensen het leven kostte, zijn zes personen veroordeeld. Ze kregen elk ongeveer vijf jaar cel met uitstel en een boete van 40.000 euro opgelegd wegens "onvrijwillige doodslag" en "grove nalatigheid". Dat heeft de correctionele rechtbank in Athene maandag bekendgemaakt.

Onder de zes veroordeelden bevindt zich onder andere de toenmalige brandweercommandant. In totaal stonden 21 personen terecht. De burgemeesters van de lokale gemeenten en de gouverneur van de regio Attica werden echter vrijgesproken, tot grote woede van de familieleden van de slachtoffers die aanwezig waren in de rechtszaal, volgens radiozender Skai.

In juli 2018 sloeg een ongecontroleerde bosbrand over naar het dichtbevolkte badplaatsje Mati, ten oosten van Athene. De kuststad werd volledig verwoest. Alles samen kwamen 104 mensen om en tientallen anderen raakten gewond.

Heel wat slachtoffers werden door de vlammen gegrepen toen ze bij een poging om weg te vluchten vast kwamen te zitten in het verkeer. Andere slachtoffers verdronken nadat ze probeerden te ontkomen via de zee en urenlang in het water aan hun lot overgelaten werden.

De Griekse regering en de politie- en brandweerleiding kregen nadien forse kritiek voor hun laattijdige reactie. Zo zouden ze de bevolking niet hebben gewaarschuwd voor het gevaar, lieten ze na om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voor een mogelijke evaluatie en zouden ze urenlang de ernst van de brand hebben willen verbergen.

2024-04-29T16:31:36Z dg43tfdfdgfd