ZELENSKI BESCHULDIGT RUSLAND VAN VERNIETIGING RELIGIEUZE PLAATSEN VAN VERERING

De Russische inval in Oekraïne heeft geleid tot de vernietiging van honderden religieuze gebouwen van verschillende godsdienstige gemeenschappen. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski dinsdag gemeld op zijn sociale mediakanalen.

"Honderden religieuze gebouwen zijn vernietigd, beschadigd of geplunderd als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne", schreef Zelenski op Telegram. "Alle religies en levensbeschouwingen zijn getroffen, inclusief kerken, moskeeën, synagogen, educatieve en administratieve gebouwen van religieuze gemeenschappen in Oekraïne", voegde hij daaraan toe. Op Twitter deelde de 45-jarige president een video met afbeeldingen van de getroffen gebouwen.

Zelenski roept nu op voor een campagne om donaties voor de reconstructie van de gebouwen te verzekeren. "Voor Rusland is alles een doelwit. Maar de raketten en het geschut van de terreurstaat hebben onze menselijkheid en ons geloof niet gebroken. Oekraïne zal winnen, het leven zal winnen!", klinkt het.

Het is intussen al meer dan dertien maanden geleden dat Rusland buurland Oekraïne binnenviel. Moskou rechtvaardigt de oorlog dan ook deels op religieuze gronden. Volgens de Russische propaganda regeren satanisten in Oekraïne, en vecht Rusland voor het herstel van traditionele waarden en rechten van de Oekraïens-orthodoxe kerk, die tot de oorlog verbonden was met Moskou.

2023-03-28T11:47:29Z dg43tfdfdgfd