WIE HEEFT IN JAREN 70 VIJFTIG SPEELGOEDAUTOOTJES IN TUIN IN TURNHOUT BEGRAVEN?

In de bibliotheek van Turnhout kan je 40 van de auto's bewonderen in een vitrinekast, zegt Tiri. "Er zit een kever tussen en ook enkele Fiats. Maar ook een mooie ziekenwagen en autootjes van Amerikaanse animatiereeksen. Het zijn speelgoedauto's van de merken Matchbox en Dinky Toys."

Tiri en Erfgoed Noorderkempen zouden nu heel graag de eigenaar van het speelgoed vinden. Ze willen graag een antwoord op de vraag waarom iemand de autootjes heeft begraven in een afvalput in de tuin van het huis in de Warandestraat nummer 7 in Turnhout. "Het zou leuk zijn om de man of vrouw te vinden die ze als kind verstopte en vergat. Of misschien is het wel een vader of moeder die ze als straf heeft begraven?"

De vondst dateert al van 2009. In Turnhout waren toen opgravingen op de site  Jacobsmarkt waar drukkerij Glénisson lag. Er werden toen ook enkele tuinen mee onderzocht. "De speelgoedautootjes worden nu pas tentoongesteld", zegt Tiri. "Ik was bezig met de inventarisatie van die opgraving. Wegens tijdgebrek was het blijven liggen. De vondst is heel herkenbaar, en past perfect binnen het thema van de afgelopen Erfgoeddag: Thuis."   

Je kan de speelgoedautootjes nog tot het einde van de maand gaan bewonderen in de bibliotheek van Turnhout in het kader van de Archeologiedagen. "Het is leuk om als archeoloog eens iets anders te laten zien dan de typische potscherven uit een ver verleden. Dit ligt in tijd en gevoel veel dichter bij de mensen: iedereen heeft ooit met zulke auto's gespeeld."

2024-05-07T11:30:41Z dg43tfdfdgfd