WERELDWIJDE BEZORGDHEID OVER MOGELIJKE IRAANSE OVERDRACHT VAN BALLISTISCHE RAKETTEN AAN RUSLAND EN ESCALATIE IN HET OEKRAïNE-CONFLICT

Key takeaways

  • De VS is bezorgd over mogelijke Iraanse overdracht van ballistische raketten aan Rusland.
  • Iran heeft naar verluidt korteafstandsraketten aan Rusland geleverd en verwacht er nog honderden bij te krijgen.
  • Westerse landen hebben hun bezorgdheid geuit over het groeiende veiligheidspartnerschap tussen Iran en Rusland.

De Verenigde Staten hebben hun bezorgdheid geuit over mogelijke Iraanse overdrachten van ballistische raketten aan Rusland en beschouwen een dergelijke actie als een belangrijke escalatie in het conflict in Oekraïne. De afgelopen weken zijn er berichten verschenen die wijzen op nauwere banden tussen de twee landen, waarbij Rusland anticipeert op de op handen zijnde levering van honderden Iraanse Fath-360 ballistische raketten voor de korte afstand.

Mogelijke overdracht en internationale bezorgdheid

Bronnen meldden vrijdag dat Iran al korteafstandsraketten aan Rusland heeft geleverd. De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, Sean Savett, bevestigde dat de Verenigde Staten de mogelijke wapenoverdracht in de gaten houdt sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne.

De mogelijke overdracht van Iraanse raketten heeft bezorgdheid gewekt bij de Verenigde Staten en haar bondgenoten, die hebben gewaarschuwd voor mogelijke gevolgen als een dergelijke actie werkelijkheid zou worden. Westerse landen hebben de afgelopen maanden hun bezorgdheid geuit over het steeds hechtere veiligheidspartnerschap tussen Iran en Rusland.

Verwerpingen en verklaringen van Irans VN-missie

De Iraanse missie bij de Verenigde Naties ontkende plannen om militaire steun te verlenen aan het conflict in Oekraïne.

De missie verklaarde dat Iran tegen het leveren van wapens aan de partijen in het conflict is en dergelijke acties onmenselijk vindt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

2024-09-07T10:22:25Z dg43tfdfdgfd