WEERMAN SAMUEL: "GEMATIGD BELGISCH ZOMERWEER"

Het onweer op dinsdagavond hield lelijk huis. Zoals verwacht waren er wolkbreuken en veroorzaakte de hevige windstoten schade. Op veel plekken was een prachtige shelfcloud te zien aan de voorzijde van het onweer. Dit ontstaat doordat de warme lucht voor de bui opglijdt over de koude lucht die uitstroomt uit de bui.

Woensdag is het licht onstabiel. Er zijn wolkenvelden met stapelwolken die gaan ontstaan en initieel ook middelhoge en lage wolkenvelden met tussendoor een opklaring. Sommige stapelwolken gaan zich meer ontwikkelen met lokaal vorming van enkele buien. Meestal zou het echter overwegend droog blijven met tussendoor ook ruimte voor de zon, zeker later op de dag. Nabij een dikkere stapelwolk of een bui kan het even zwaarbewolkt zijn. De temperaturen klimmen naar 20off 21°C aan zee tot waarden tussen 23 en 25°C in het binnenland. De wind waait matig uit zuidwest, tegen de avond eventjes ruimend naar west tot noordwest, om vanaf het westen later terug te krimpen naar zuidwest later op de avond. 

Op donderdag is het overwegend droog met eerst wat lage wolken, overgaand in stapelwolken, daarna wordt het wisselend bewolkt met zon en stapelwolken. De temperaturen klimmen naar 21 tot 23°C, lokaal misschien net 24°C. De wind is matig uit zuidwest, later ruimend naar noordwest tot noord. Tegen de avond komt er meer hoge bewolking opzetten, later ook middelhoge wolken, op nadering van een storing. Deze zal tijdens de nacht naar vrijdag passeren. 

Vrijdag sleept een storing nog over ons land met regen en ingebedde buien. Pas later op de dag wordt het stilaan droger vanaf de kust. Landinwaarts kan het nog wat langer blijven regenen. Het is fris dan met amper 15 tot 17°C. De wind is matig uit noordwest. Een echte herfstdag.

Zaterdag is het onstabiel en zijn er verspreid enkele buien mogelijk, met tussendoor drogere perioden. Op zondag lijkt het op een buitje na meestal droog te verlopen. het wordt iets zachter met 18 of 19°C op zaterdag en tot tussen 20 en 23°C op zondag. 

2024-07-10T06:50:52Z dg43tfdfdgfd