WEERMAN SAMUEL: "DE ZOMER BARST LOS VANAF ZONDAG"

Zaterdag ligt dezelfde storing nog in de buurt, deze komt dan iets westelijker uit met in het zuidoosten veel wolken en regen of buien die ontstaan. Naast de Ardennen en Luxemburg kunnen ook de zuidoostelijke delen van Limburg wat regen of enkele buien meepikken in de loop van de dag. Elders blijft het, op wat gedruppel in het centrum in de ochtend na, droog. Er zijn daarbij veel hoge wolken die de lucht wit kleuren en soms middelhoge wolkenvelden. Daaronder ontstaan er ook weer stapelwolken, maar het blijft droog. De temperaturen liggen tussen 19°C aan zee en tot 23°C in het binnenland. De wind is eerst zwak en zuidwestelijk, maar ruimt naar west tot noordwest later op de dag met een zeewind die opkomt. Daardoor zal het kwik aan de kust wat lager uitkomen. 

Vanaf zondag bouwt een hogedrukgebied zich op en krijgen we stabiel en vrij mooi zomers weer tot en met dinsdag. De kern van hogedruk zal zich dan oostwaarts verplaatsen en het wordt warmer met aanvoer van subtropische lucht uit het oost-zuidoosten. 

Op zondag is het eerst zonnig, later ontstaan er stapelwolken en wordt het halfbewolkt. De temperaturen klimmen naar 22 tot 25°C.

Maandag en dinsdag krijgen we zomerse dagen met zonneschijn en oplopende temperaturen. Maandag klimt het kwik naar 24 tot 27°C. Dinsdag komen de temperaturen nog wat hoger uit rond 26 tot 30°C. 

Op woensdag wordt het zwoel en tropisch warm in het binnenland, met tot 30°C. Er verschijnen al meer wolken met aanvankelijk her en der al een bui, maar tussendoor droger weer met opklaringen. Vanaf het westen wordt het daarna onstabiel en ontstaan er regen- en onweersbuien die de nodige afkoeling zullen brengen later op de dag.

Ook donderdag kan er nog een bui vallen, het is dan iets minder warm maar wellicht nog zomers. Ook de dagen daarna lijken de temperaturen rond zomerse waarden te blijven schommelen.

2024-07-27T10:26:34Z dg43tfdfdgfd