WAPENVERANTWOORDELIJKE FILM 'RUST' KRIJGT 18 MAANDEN CEL VOOR FATAAL SCHIETINCIDENT OP SET

De jury van de rechtbank in staat New Mexico had ongeveer drie uur nodig om tot het besluit te komen en Gutierrez-Reed de maximale celstraf van 18 maanden toe te kennen. De jury omschreef het gedrag van de wapenverantwoordelijke op de filmset van 'Rust' als "uitzonderlijk roekeloos".

Gutierrez-Reed werd vorige maand al schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag en zit al meer dan een maand in een gevangenis in de stad Santa Fe.

De aanklagers beschuldigden Gutierrez-Reed ervan dat ze onbewust munitie op de filmset had gebracht. "Het basisprotocol voor wapenveiligheid werd niet gevolgd." Bovendien zei de speciale aanklager dat ze hoopt dat Gutierrez-Reed ooit haar verantwoordelijkheid zou nemen voor haar daden en oprechte spijt zou betuigen. "Maar dat moment is nog niet gekomen", klonk het.  Eerder werd al gezegd dat de jonge vrouw meer met haar carrière bezig was dan met de slachtoffers van de schietpartij.

Waar gaat dit over?

Op 21 oktober 2021 stond Alec Baldwin op de set voor opnames van de western ‘Rust’ in Santa Fe, New Mexico. In een van de scènes moest zijn personage een wapen trekken. Toen Baldwin tijdens de repetitie het wapen vasthield, ging het af. Er bleken echte kogels in het wapen te zitten. Regisseur Joel Souza raakte gewond bij het incident. Cameravrouw Halyna Hutchins werd geraakt en overleed aan haar verwondingen. 

Haar nabestaanden dienden een klacht in en er werd een strafonderzoek geopend. De aanklachten werden echter geseponeerd, er kwam geen proces en enkele maanden later trof Baldwin een schikking met haar familie.

De acteur heeft altijd gezegd dat het wapen per ongeluk is afgegaan. Hij benadrukte dat hij de trekker niet had overgehaald, alleen dat hij het wapen had aangespannen. Hij wist ook niet dat er echte kogels in het wapen zaten. Op de set hadden geen echte kogels aanwezig mogen zijn.

Uit nieuw forensisch onderzoek eind vorig jaar kwamen "nieuwe elementen" aan het licht. Zo bleek dat er alleen maar een kogel kon worden afgevuurd als wel degelijk de trekker werd overgehaald. Openbare aanklagers in de staat New Mexico klaagden Baldwin daarop opnieuw aan. 

Acteur Alec Baldwin in juli voor de rechtbank

Vrienden en familie, onder wie Souza, vertelden aan de rechtbank dat ze gerechtigheid zochten voor de dood van Hutchins. Ze beschreven haar als "een heldere lichtstraal" en "een moedige, vastberaden vrouw, vol medeleven".

Gutierrez-Reed werd tijdens het proces vrijgesproken van de beschuldigingen dat ze met bewijsmateriaal zou geknoeid hebben tijdens het onderzoek.

Ook Alec Baldwin is aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag. De acteur moet in juli voor de rechtbank verschijnen en riskeert eveneens tot 18 maanden cel. 

2024-04-15T19:57:00Z dg43tfdfdgfd