VULKAAN BARST UIT IN OOSTEN VAN INDONESIë, ALARMNIVEAU VERHOOGD

In het oosten van Indonesië is woensdag een vulkaan uitgebarsten, die daarbij een rookkolom van anderhalve kilometer hoog de lucht in stuwde. De overheid verhoogde daarop het alarmniveau en riep de bevolking op om de omgeving te mijden.

Mount Ibu, op het eiland Halmahera in het noorden van de provincie Maluku, vertoonde activiteit om 11.11 uur lokale tijd (4.11 uur in België). Een dikke, zwarte wolk van as werd de lucht in gestuwd. Het Indonesische vulkanologische agentschap PVMGB schatte dat de rookkolom anderhalve kilometer boven de krater uitsteeg. Volgens het hoofd van PVMGB, Hendra Gunawan, is de vulkaan gestegen van activiteitsniveau 2 naar 3, op een schaal van 4.

De overheid heeft een veiligheidszone ingesteld van 3 à 5 kilometer rond de krater. Inwoners kregen de raad om mondmaskers en brillen te dragen bij activiteiten buitenshuis, en om zich voor te bereiden op vallende assen.

De Indonesische eilandengroep bevindt zich op de zogenoemde "Ring van Vuur" in de Stille Oceaan, met een hoge seismische en vulkanische activiteit. Vorige maand nog barstte Mount Ruang meermaals uit, in het noorden van het land. Dat leidde tot evacuaties en de sluiting van een internationale luchthaven, die intussen weer open is. Vorige week werd de krater opnieuw actief.

2024-05-08T12:49:57Z dg43tfdfdgfd