VS ZAL LANDEN DIE "ILLEGALE MIGRATIE" FACILITEREN BESTRAFFEN

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft dinsdag in Guatemala gewaarschuwd dat landen die "illegale migratie" faciliteren, worden gestraft. Hij wees met een beschuldigende vinger naar de vluchten die aankomen in het Midden-Amerikaanse land Nicaragua met Aziatische en Afrikaanse mensen die naar de Verenigde Staten trekken.

Het "nieuwe, beperktere visumbeleid is gericht op mensen die bewust vervoer verzorgen voor mensen die illegaal naar de Verenigde Staten willen emigreren, inclusief chartervluchten naar Nicaragua", verklaarde Blinken tegenover verschillende Latijns-Amerikaanse ministers die samen waren gekomen om oplossingen te vinden voor de migratiecrisis op het Amerikaanse continent. Ook vertegenwoordigers van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) woonden de bijeenkomst in Guatemala bij.

Blinken zei dat Washington maandag "visabeperkingen had aangekondigd voor Colombiaanse scheepvaarttopmannen die illegale immigratie faciliteren". "We verdubbelen onze inspanningen om arbeidsmigranten te beschermen tegen uitbuiting", aldus de Amerikaanse minister.

Ongeveer 2,8 miljoen migranten komen ieder jaar illegaal naar de VS. Migratie is een centraal thema bij de presidentsverkiezingen in november. Het Republikeinse kamp beschuldigt de Democratische president Joe Biden, die herverkozen wil worden, ervan te weinig te doen.

2024-05-07T20:02:18Z dg43tfdfdgfd