VS GAAT DOEN BETALEN VOOR VERVUILING MET TWEE 'EEUWIGE CHEMICALIëN'

De chemische stoffen PFOS en PFOA, die vallen onder de grotere noemer van PFAS, worden in de Verenigde Staten voortaan ingeschaald als gevaarlijke producten. Dat betekent dat vervuilers financieel verantwoordelijk zullen gehouden worden voor de sanering.

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen), ook wel 'eeuwige chemicaliën' genoemd, zijn door de mens gemaakte chemische stoffen die materialen bijvoorbeeld waterafstotend, vuilafstotend of warmtebestendig kunnen maken. Ze worden in tal van industriële toepassingen en consumentenproducten gebruikt, van textiel en cosmetica over mobiele telefoons en pizzadozen tot schoonmaakmiddelen en voedselverpakkingsmateriaal.

Het Amerikaanse federale milieuagentschap brengt de groep chemicaliën in verband met groeiachterstanden bij kinderen en verhoogde risico's op kanker. Door de nieuwe classificatie van PFOS en PFOA zal het agentschap proactiever kunnen optreden, luidt het. Bedrijven zullen ook moeten melden als ze producten maken met PFOS of PFOA die de grenshoeveelheid overschrijden.

Op 10 april legden de Amerikaanse autoriteiten al drempelwaarden voor PFAS in drinkwater op. Ze willen daarmee de blootstelling van ongeveer 100 miljoen personen aan 'eeuwige chemicaliën" beperken en "duizenden overlijdens" vermijden.

2024-04-19T17:57:07Z dg43tfdfdgfd