VRUCHTBAARHEIDSCONTROLES VANAF 20 JAAR: PRESIDENT EMMANUEL MACRON DOET OPVALLEND VOORSTEL IN GEBOORTEPLAN VOOR FRANKRIJK

De Franse president Emmanuel Macron maakt zich zorgen over het geboortecijfer in zijn land. Dat liet hij eerder dit jaar tijdens een persconferentie al weten. Toen had hij het zelfs over een "plaag van onvruchtbaarheid". 

"Elke vrouw moet volledig zelf over haar lichaam kunnen beslissen", zei Macron in een nieuw interview met het magazine Elle. "Maar één cijfer valt voor mij extra hard op: het vruchtbaarheidscijfer ligt op 1,8, maar het kinderwenscijfer is 2,3." Volgens de president biedt de staat momenteel te weinig steun aan vrouwen die graag meer kinderen willen. "We mogen niet toestaan dat de slechte organisatie van onze samenleving vrouwen en gezinnen ervan weerhoudt om kinderen te krijgen als ze dat willen."

Daarom heeft Macron nu een uitgebreid plan uitgewerkt, dat inzet op onderzoek en op het parcours van nieuwe en toekomstige gezinnen. Zo zal er eind 2025 een nieuwe vorm van ouderschapsverlof komen, namelijk het geboorteverlof. Daarbij krijgen de moeder en de vader elk drie maanden vrij, die ze in het eerste levensjaar van het kind kunnen gebruiken. 

Daarnaast wil Macron de toegang tot geassisteerde voortplanting makkelijker maken. Het gaat daarbij onder meer over Ivf-behandelingen (in-vitrofertilisatie). In Frankrijk kan het 16 tot 24 maanden duren voor een koppel zo'n traject kan opstarten. Om de wachttijden naar beneden te halen, wil Macron dat niet alleen ziekenhuizen, maar ook particuliere centra eicellen kunnen invriezen.

Vruchtbaarheidscontroles vanaf 20 jaar

Een van de meest opvallende voorstellen is de invoering van vruchtbaarheidscontroles vanaf de leeftijd van 20 jaar. Herman Tournaye is professor aan de VUB en werkt als diensthoofd van het centrum Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Brussel. Hij ziet het plan als een bewustwordingscampagne van de regering-Macron.

"De Franse president strijdt tegen een probleem dat we in heel Europa zien, namelijk denataliteit", stelt Tournaye. "Eigenlijk moet elke vrouw 2 kinderen krijgen om het geboortecijfer positief te houden, maar momenteel ligt dat lager, zelfs wanneer we het migratiecijfer meerekenen."

"Macron heeft al enkele preventieve maatregelen genomen. Zo krijgen vrouwen die hun eicellen laten invriezen alle kosten terugbetaald. Op die manier moeten Franse vrouwen zich minder zorgen maken over de biologische klok."

Het idee om een vruchtbaarheidstest in te voeren, vindt Tournaye geen slecht idee. "Zo'n test heeft vooral de bedoeling om mensen extra bewust te maken van de toekomstmogelijkheden die ze hebben." Toch is het belangrijk om voldoende kanttekeningen te geven. "Als een man zwakke of weinig zaadcellen produceert en een koppel vormt met een zeer vruchtbare vrouw, zal die man niet opvallen in de nationale cijfers. Daarnaast is het belangrijk om mensen niet onnodig bang te maken."

Hoe gebeurt dat, zo'n vruchtbaarheidstest?

Vrouwen - "Bij een vrouw gaat de dokter met een bloedafname de ovariële reserve proberen inschatten." Tournaye stelt de baarmoeder daarbij voor als een rugzakje, waar een gat in zit. "In het begin zit dat rugzakje vol eicellen, maar doorheen de jaren verliest de vrouw een aantal van die eicellen via dat gat. Na ongeveer 20 jaar heb je dus een groot verlies van eicellen. Via een bloedafname kan de dokter een ruwe schatting maken van het aantal eicellen dat nog overblijft."

Mannen - "Bij een man is een test iets makkelijker", stelt Tournaye, "met een zaadanalyse. Dat kan in een ziekenhuis of bij een dokter. Er zijn ook testen die je online kan bestellen en thuis kan doen. Als je de instructies goed volgt, geven ook die testen een betrouwbaar beeld van de kwaliteit van de zaadcellen."

En België?

Ook in België gaat het vruchtbaarheidscijfer er al jaren op achteruit. Dat blijkt uit de gegevens van StatBel. In ons land ligt het vruchtbaarheidscijfer momenteel op 1,52. Dat is zelfs lager dan in Frankrijk. In 1961 lag dat cijfer nog op 2,63. 

Zou een vruchtbaarheidstest in ons land ook een goed idee zijn? Tournaye gelooft van wel, als de mensen die zo'n test ondergaan voldoende uitleg en begeleiding krijgen bij het resultaat. "Het moet duidelijk zijn dat het slechts over een indicatie gaat. Als het resultaat minder positief is, moet die persoon in contact worden gebracht met een arts, die meer uitleg kan geven. Het is niet de bedoeling dat mensen in paniek schieten door zo'n test", concludeert Tournaye.

2024-05-08T17:05:13Z dg43tfdfdgfd