VOORMALIGE NOORD-KOREAANSE PROPAGANDALEIDER KIM KI-NAM GESTORVEN

De voormalige leider van het propagandadepartement in Noord-Korea Kim Ki-nam is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij is het brein achter de personencultus in het land en wordt in Zuid-Korea 'de Noord-Koreaanse Goebbels genoemd'. Hij diende onder drie machthebbers.

Kim overleed aan ouderdom en de gevolgen van meervoudig orgaanfalen, melden staatsmedia. Hij krijgt naar verluidt een staatsbegrafenis. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bracht al een bezoek aan de lijkbaar, waar hij een laatste groet bracht aan de voormalige partijsecretaris.

Kim Ki-nam speelde volgens Noord-Koreaanse media "een uitmuntende rol in het creëren van het monolithische leiderschapssysteem van de verdienstelijke kameraad Kim Jong-un". De huidige leider is de kleinzoon van Kim Il-sung, de eerste leider van het stalinistisch bestuurde land die eind 2011 overleed. Kim Ki-nam werkte meer dan veertig jaar voor het partijhoofdkwartier.

Volgens experts van de website North Korea Leadership Watch had hij een enorme invloed op de pers, media, beeldende kunst en uitgeverijen in het land. Hij speelde ook een leidende rol bij het goedkeuren of schrijven van essays en slogans. De website is gelieerd aan de nieuwssite '38 North' van het Stimson Center in de VS, dat gespecialiseerd is in Noord-Korea.

In Zuid-Korea was de man berucht. Daar werd hij vergeleken met de nazipropagandaminister Joseph Goebbels.

2024-05-08T09:04:28Z dg43tfdfdgfd