VOORMALIGE BURGEMEESTER EN SCHEPEN VAN MEISE VEROORDEELD VOOR OMKOPING DOOR BEVRIENDE ONDERNEMER

Jos Emmerechts en Wim Verbeke, respectievelijk de ex-burgemeester en ex-schepen van Meise, zijn veroordeeld voor passieve corruptie en belangenvermenging. Ze krijgen een celstraf van 1 jaar met uitstel en een geldboete van 32.000 euro. De twee mannen hadden partijgenoot Gunther Van Doorslaer vergunningen bezorgd om zijn plantenbedrijf uit te breiden, in ruil voor reisjes naar zee en het buitenland. Ook de ondernemer krijgt 1 jaar cel met uitstel en moet 16.000 euro betalen.

Voormalig burgemeester van Meise, Jos Emmerechts, en ex-schepen Wim Verbeke zijn veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel en een boete van 32.000 euro. Ondernemer en partijgenoot Gunther Van Doorslaer bood hen reisjes naar Knokke-Heist en Spanje aan in ruil voor een vergunning voor de uitbreiding van zijn plantenzaak. De man kreeg een vergunning voor de afbraak van een bestaand pand en de nieuwbouw van een gelijkvloerse handelsruimte met vijf appartementen en een ondergrondse parkeergarage. Ook Van Doorslaer werd veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel en een geldboete van 16.000 euro.

Gratis vakanties

De twee politici ontkenden dat ze waren omgekocht en vroegen om de vrijspraak, maar hun argumenten konden de rechtbank niet overtuigen. "Gunther is een jeugdvriend, natuurlijk ben ik naar zijn trouwfeest geweest”, verklaarde Wim Verbeke daarover. "Wij hebben allemaal onze eigen tickets betaald en de kosten onderling verdeeld."

Het parket argumenteerde dat het bedrijf makkelijk vergunningen toegekend kreeg, ondanks ongunstige adviezen van de stedenbouwkundige ambtenaar. "De ruimtelijke ordening in de gemeente was van ondergeschikt belang aan het helpen van een goeie vriend die in ruil zeer gul was met uitnodigingen voor vakanties. De beklaagden hebben verschillende reizen naar Spanje gemaakt. Waar ze kosteloos konden verblijven in de vakantiewoning van Van Doorslaer", aldus de openbaar aanklager.

De buurtbewoner die bezwaren tegen de uitbreiding van het plantenbedrijf had ingediend en uiteindelijk met een klacht de bal aan het rollen bracht, krijgt een morele schadevergoeding van 5.000 euro. 

Jos Emmerechts zetelde 24 jaar in de gemeenteraad van Meise, waarvan 12 jaar als schepen en 6 jaar als burgemeester. In 2012 werd hij verkozen op de CD&V-lijst, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was hij lijsttrekker van LB+, een samenwerking tussen Open Vld en ex-CD&V'ers. LB+ werd met 8 zetels op 25 de grootste partij in Meise, maar belandde toch in de oppositie omdat N-VA, Samen Anders (een kartel van Groen en sp.a) en de nieuwe burgerpartij PRO samen een coalitie vormden. Gunther Van Doorslaer stond bij die gemeenteraadsverkiezingen in 2018 op de vierde plaats van LB+.

2023-06-07T08:36:46Z dg43tfdfdgfd