VENEZUELA SLUIT DIPLOMATIEKE POSTEN IN ECUADOR NA BESTORMING MEXICAANSE AMBASSADE

Het Zuid-Amerikaanse land Venezuela sluit alle diplomatieke posten in Ecuador. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro dinsdag aangekondigd. Hij neemt die maatregel uit protest tegen de bestorming van de Mexicaanse ambassade in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito om een oud-vicepresident op te pakken.

De sluiting duurt totdat het internationaal recht in Ecuador uitdrukkelijk wordt hersteld, zo stelde Maduro tijdens een virtuele top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC).

Op 5 april drong de Ecuadoraanse politie de ambassade van Mexico in Quito binnen om er de voormalige Ecuadoraanse vicepresident Jorge Glas te arresteren, die na een eerdere veroordeling opnieuw wordt aangeklaagd voor corruptie. Glas had er enkele uren eerder politiek asiel gekregen.

De arrestatie van Glas veroorzaakte grote internationale verontwaardiging. Mexico verbrak meteen de diplomatieke banden met Ecuador en noemde de actie "een flagrante overtreding van het internationale recht en een inbreuk op de Mexicaanse onafhankelijkheid".

De Ecuadoraanse justitie bestempelde de arrestatie van Glas zelf als "illegaal en willekeurig". Toch moet Glas in de zwaarbeveiligde gevangenis van Guayaquil blijgven, om er eerdere veroordelingen in twee andere corruptiezaken uit te zitten.

Glas was van 2013 tot 2017 vicepresident onder de linkse president Rafel Correa, die in 2022 politiek asiel kreeg in België. In 2020 werd hij samen met Correa tot acht jaar cel veroordeeld wegens corruptie. In november werd hij voorwaardelijk vrijgelaten, maar die regeling verbood hem wel om het land te verlaten. Sindsdien hebben de Ecuadoraanse autoriteiten nieuwe corruptiebeschuldigingen tegen hem uitgevaardigd.

2024-04-16T21:39:53Z dg43tfdfdgfd