VDL GROEP BEHOUDT 1.600 JOBS, WAARVAN 250 IN KONINGSHOOIKT, NA OVERNAME BUSBOUWER VAN HOOL

VDL voegt zowel onderdelen van Van Hool in België toe, als de productiefaciliteit in Noord-Macedonië. Bedragen die met de overname zijn gemoeid, worden niet bekendgemaakt. Met de vakbonden is er na wekenlang onderhandelen wel een overeenstemming bereikt over de arbeidsvoorwaarden.

Het Nederlandse bedrijf is geen nieuwe speler op de Belgische markt. VDL levert al jaren aan bijvoorbeeld openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Volgens VDL worden met de overname in totaal 1.600 banen in de Europese bussenindustrie gered: 250 in België en 1.350 in Noord-Macedonië. Voor de site in ons land wil VDL 250 ex-werknemers van Van Hool aanwerven. Dat is iets minder dan de "300 tot 600" die VDL begin dit jaar beloofde. 

Assemblage van bussen verdwijnt uit Lier

Voor de vestiging in Koningshooikt worden enkel medewerkers aangenomen voor "onderdelenproductie, aftersales, inkoop, ontwikkeling en financiën". Daarmee geeft VDL tussen de lijnen aan dat de assemblage van bussen verdwijnt uit Lier. De productie van bussen gaat naar andere sites van VDL (onder andere in Roeselare, red.) en naar Noord-Macedonië.

Alle intellectuele eigendommen, gereedschappen en machines die ooit eigendom van Van Hool waren, behoren vanaf vandaag/dinsdag tot VDL. Om bussen te kunnen blijven leveren in de Verenigde Staten en Canada hebben de Nederlanders afspraken gemaakt met een lokale distributeur ginder: ABC Companies. 

"Onze positie als busbouwer wordt hiermee verder versterkt", zegt directeur Willem van der Leegte. "De strategische samenwerking met onze Amerikaanse partner maakt het mogelijk dat we onze internationale activiteiten verder vorm kunnen geven."

2024-06-11T11:51:23Z dg43tfdfdgfd