VAN STEPHAN VANFLETEREN TOT MICHAëL BORREMANS: 10 EXPO'S OM DIT NAJAAR NAAR UIT TE KIJKEN

1
Stephan Vanfleteren
Hangar, Brussel

Het atelier van een kunstenaar geeft een inkijk in diens denken en zijn, dat geldt ook voor fotograaf Stephan Vanfleteren. Een bezoek aan dat atelier in Veurne blijft weggelegd voor de happy few, maar de expo 'Atelier' in Brussel komt toch dichtbij. Bij Hangar toont Vanfleteren het atelierwerk van de voorbije jaren, waaronder prachtig gestileerde foto's van dode dieren. 

Het wordt druk voor Stephan Vanfleteren, want 28 september zijn ook werken van hem te zien in het vernieuwde NAVIGO Visserijmuseum in Oostduinkerke, in de expo 'Peerdevisschers: portretten van de Oostduinkerkse paardenvissers'.

De expo 'Atelier' loopt van 13 september tot 21 december bij Hangar in Brussel.

2
Hans/Jean Arp en Sophie Taeuber-Arp
BOZAR, Brussel

BOZAR in Brussel focust dit najaar op een bijzonder kunstenaarskoppel: Jean Arp, geboren als Hans Arp in 1886, en zijn vrouw Sophie Taeuber. In het Duits bleef hij de voornaam Hans gebruiken, in het Frans werd het Jean, vandaar de dubbele naam op de affiche. Ze waren niet alleen bekend als abstracte schilders en beeldhouwers, Arp schreef ook poëzie en samen ontwierpen ze design en wandtapijten. 

20 jaar geleden kreeg Hans/Jean Arp een solotentoonstelling in dezelfde zalen, dit keer gaat het vooral over de artistieke dynamiek tussen 2 geliefden. 

De expo 'Hans/Jean Arp en Sophie Taeuber-Arp. Friend, lovers, partners' loopt van 20 september tot 19 januari volgend jaar, bij BOZAR in Brussel.

3
Margaretha van Parma
MOU, Oudenaarde

Margaretha wie? In haar geboortestad Oudenaarde krijgt Margaretha van Parma de tentoonstelling die ze al meer dan 400 jaar verdient. Margaretha werd geboren in 1522 als buitenechtelijk kind van keizer Karel, na een affaire met de jonge dienstmeid Johanna van der Gheynst. Ze werd door de keizer erkend en schopte het tot langdvoogdes der Nederlanden in een bijzonder woelige periode.  

Schilderijen en objecten uit de 16e eeuw worden binnenkort samengebracht met foto's van Lieve Blancquaert in Museum Oudenaarde, het MOU.

De expo 'Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago', loopt van 21 september tot 5 januari volgend jaar, bij MOU in Oudenaarde.

4
Overzicht Pierre Alechinsky
Villa Empain, Brussel

In 2027 wordt Pierre Alechinsky 100, maar op 4 jaar tijd kan heel wat gebeuren. Daarom eert Villa Empain de Belgische schilder deze maand al met een uitgebreide tentoonstelling. De Boghossianstichting brengt een honderdtal werken van Alechinsky samen, naast archiefstukken. In de grote hal wordt het pronkstuk een door hem beschilderde klavecimbel.

Al woont Pierre Alechinsky al meer dan 60 jaar in Bougival, op 15 kilometer van Parijs, we claimen hem nog altijd graag als een Brusselse kunstenaar. Alechinksy is dan ook levende kunstgeschiedenis, een van de laatste nog altijd actieve leden van het kunstenaarscollectief COBRA. 

De expo 'Alechinsky, pinceau voyageur', loopt van 26 september tot 16 maart volgend jaar, in Villa Empain in Brussel.

5
100 jaar Emile Claus
Mudel, Deinze

Met al die aandacht voor James Ensor zouden we bijna vergeten dat ook de impressionist Emile Claus gevierd wordt in 2024. 100 jaar geleden stierf de schilder in Deinze, op zijn geboortedag herleeft hij in het Mudel, het museum van Deinze en de Leiestreek.

Samen met het MSK Gent brengt het museum in Deinze een groot overzicht van het werk van Claus, zodat je met eigen ogen kan zien waarom hij bijnamen kreeg als "prins van het luminisme", "zonneschilder" en "schilder van de Leie". 

De expo 'Emile Claus. Prins van het luminisme', loopt van 27 september tot 26 januari volgend jaar bij Mudel in Deinze.

6
Sluitstuk Ensorjaar
Antwerpen

De ambitie van curator Herwig Todts is niet min: "We brengen de mooiste Ensors terug naar België en confronteren die met topstukken van tijdgenoten, zoals Monet en Munch, die overal in de wereld hangen." De expo 'Ensors stoutste dromen. Het impressionisme voorbij' in het KMSKA wordt de apotheose van het Ensorjaar, dat in december 2023 begon in Oostende.

Antwerpen vormt de laatste halte voor de Ensorbedevaart, met in totaal 4 tentoonstellingen die op dezelfde dag openen. Naast de grote expo in het KMSKA zijn ook prenten van James Ensor te zien in Museum Plantin-Moretus. In het Antwerpse Fotomuseum en Modemuseum tonen ze hoe Ensor ook vandaag nog kunstenaars en ontwerpers kan inspireren.

FOMU toont voor het eerst een groot overzicht van fotograaf Cindy Sherman, een van de heel grote namen uit de hedendaagse kunstwereld. Het MoMu kijkt naar de maskers uit het werk van Ensor en maakt daar 'Maskerade, make-up en Ensor' van, een expo die focust op de creativiteit van haar- en make-upartiesten. 

De 4 expo's rond James Ensor openen op 28 september in Antwerpen.

7
Paul Delvaux
La Boverie, Luik

Het is niet alleen Ensorjaar, we vieren in 2024 ook 100 jaar surrealisme. La Boverie in Luik organiseert een expo rond Paul Delvaux, na Magritte de bekendste Belgische surrealist. Delvaux stierf precies 30 jaar geleden, een extra reden om hem dit najaar te eren met een overzichtstentoonstelling. Verwacht dus meer dan enkel treinstations of bleek weggetrokken figuren.

Het museum zelf is ook al een bezoek waard. Het ligt bijzonder mooi op een eilandje aan de Maas, op wandelafstand van het station Luik-Guillemins. 

De expo 'Paul Delvaux en zijn universum' loopt van 4 oktober tot 16 maart volgend jaar, in La Boverie in Luik.

8
Drafts
KMSKB, Brussel

De Musea voor Schone Kunsten van België, de KMSKB, tonen maar een fractie van de kunstwerken in de museumzalen. Voor de expo 'Drafts' grasduinen de curatoren in de rijke museumdepots, op zoek naar tekeningen en schetsen van meesters als Rubens, Rogier van der Weyden, Rembrandt en Magritte.  

'Drafts' bundelt meer dan 100 werken, van de 15e tot de 20e eeuw. Samen geven al die schetsen, maquettes en studies een inkijk in het soms stormachtige hoofd van de kunstenaar. De afgelopen jaren werden heel wat werken gerestaureerd, veel ervan worden nu voor het eerst tentoongesteld. 

De expo 'Drafts. Van Rubens tot Khnopff' loopt van 11 oktober tot 16 februari volgend jaar in de KMSKB in Brussel.

9
Dirk Braeckman/Léon Spilliaert
Kunstmuseum Den Haag

Werk van Dirk Braeckman is op dit moment al te zien in FOMU, het Fotomuseum Antwerpen, maar als je zijn werk wil zien naast schilderijen en tekeningen van Léon Spilliaert dan moet je straks de grens over. Vanaf 12 oktober combineert Kunstmuseum Den Haag voor het eerst het werk van deze 2 bijzondere Belgische kunstenaars.

Spilliaert stierf in 1946 terwijl Braeckman pas kwam piepen in 1958, toch zien de curatoren gelijkenissen in hun oeuvre. Een fascinatie voor de nacht, voor het mysterie en het ongrijpbare, bijvoorbeeld. Zelf vergelijken is de boodschap: het museum brengt bijna 50 werken van Spilliaert en zo'n 30 grote werken van Braeckman samen.

De expo 'Dirk Braeckman - Léon Spilliaert: nachtdieren' loopt van 12 oktober tot 12 januari volgend jaar in het Kunstmuseum Den Haag, Nederland.

10
Michaël Borremans
Museum Voorlinden, Wassenaar

Het wordt een bijzonder najaar voor kunstenaar Michaël Borremans. Zijn acteertalenten kan je straks ontdekken aan de zijde van ex-Bond Daniel Craig, in de film 'Queer' van Luca Guadagnino. Die film ging in wereldpremière in Venetië, een Belgische releasedatum is er voorlopig nog niet. Borremans experimenteerde ook zelf met het medium film en droomt af en toe van een langspeler, maar vanaf eind november ligt de focus weer op schilderijen.

30 november opent een grote overzichtstentoonstelling in Museum Voorlinden, niet ver van Den Haag in Nederland. Michaël Borremans werkt daarvoor samen met de expomakers. In 50 schilderijen tonen ze de verschillende thema's in het werk van de duurste levende kunstenaar uit ons land. Het museum volgt hem al langer en bezit zelf enkele schilderijen van Borremans. Ook de permanente collectie van het museum is een aanrader.

De expo 'Michaël Borremans' opent op 30 november bij Museum Voorlinden, in Wassenaar in Nederland.

2024-09-07T06:46:37Z dg43tfdfdgfd