TURKSE BUITENLANDMINISTER OP BEZOEK IN EGYPTE NA DECENNIALANGE BREUK

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft zaterdag een zeldzaam bezoek gebracht aan Egypte. Tien jaar lang waren er spanningen tussen de twee landen en het bezoek geeft een signaal dat de relaties ondertussen verbeteren.

De buitenlandminister ontmoette in Caïro zijn Egyptische evenknie Sameh Choukri. Die zei dat hun gesprekken "diep, transparant en openhartig" waren.

Turkije was een bondgenoot van de vroegere islamistische president Mohamed Morsi, die in 2013 aan de dijk werd gezet en opgevolgd door Abdel Fattah al-Sissi. Sindsdien is de relatie tussen de twee landen verzuurd. Turkije en Egypte steunen ook tegengestelde partijen in het door conflicten verscheurde Libië.

Eind februari was Choukri al naar Turkije afgereisd om het land een hart onder de riem te steken na de verwoestende aardbeving. Sissi belde na de aardbeving ook met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze gaven elkaar vorig najaar op het WK voetbal in Qatar voor het eerst een hand.

Cavusoglu zei zaterdag in Caïro dat er voorbereidingen getroffen worden voor een ontmoeting tussen Erdogan en Sissi. Die zal waarschijnlijk plaatsvinden na de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen die doorgaan op 14 mei.

Volgens de Turkse staatszender TRT gaat het om het eerste bezoek van een Turkse buitenlandminister aan Egypte. Met de ontmoeting van zaterdag is "een weg ingeslagen om de banden op alle gebieden te normaliseren", zei Choukri.

2023-03-18T14:26:39Z dg43tfdfdgfd