TIENTALLEN MELDINGEN VAN ZWERVENDE WOLF IN CENTRUM SINT-JOB-IN-'T-GOOR: "OP ZOEK NAAR LEEFGEBIED"

"De telefoon staat roodgloeiend", zegt Jan Loos van Welkom Wolf. "De wolf is talloze keren gezien in het centrum van Sint-Job-in-'t-Goor. We kunnen bijna op de minuut zijn traject reconstrueren aan de hand van video's, foto's en getuigenissen. Dat is eigenlijk wel boeiend."

"De mensen reageren best wel positief. Ze zijn vooral verbaasd of ze vinden het fantastisch. Er zijn relatief weinig negatieve of bange reacties. De meeste mensen beseffen dat de wolf er niet hoort en andere oorden zal opzoeken."

Maar voor de wolf zelf is dit niet zo leuk, zegt Loos. Volgens hem gaat het om een verloren gelopen wolf die op zoek is naar een geschikt leefgebied. "Hij kent de omgeving natuurlijk niet. Hij loopt gewoon en probeert een plek te vinden waar hij zou kunnen leven, maar hij loopt verloren in steden."

"We zien nu dat de wolf rechtsomkeer maakt richting het noorden. De zoektocht naar zo'n leefgebied kan nog maanden duren. Het is een eenzame en stresserende tocht voor de wolf."

Identiteit onduidelijk

Over welke wolf het gaat, of vanwaar die is, is onduidelijk. "Hij lijkt op een wolf die gezien is in Mol en Retie, wat zou kunnen betekenen dat de wolf afkomstig is van een Limburgse roedel. Maar hij zou evengoed van de Ardennen kunnen komen, of uit de omgeving rond Kalmthout. Daar is eerder ook al een wolf gezien."

"Er hangt natuurlijk geen naamplaatje aan de wolf. Wolven gaan zich alleen kenbaar maken op het moment dat ze DNA achterlaten. Meestal is dat op een prooi, maar dat vind je niet zomaar. Behalve als het om een schaap gaat. Deze wolf heeft voor zover we weten gelukkig nog geen schapen gepakt, maar waarom weten we dus niet over welke wolf het gaat."

2024-05-07T21:02:11Z dg43tfdfdgfd