TIENDUIZENDEN BETOGEN IN BELGRADO TEGEN GEWELD EN TEGEN HET SERVISCHE REGIME

In de Servische hoofdstad Belgrado zijn opnieuw tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het geweld, na twee dodelijke schietpartijen enkele weken geleden. Ze verzamelden voor het parlement en vormden ook een menselijke ketting rond de gebouwen van de openbare omroep. Intussen loopt ook de spanning in en met buurland Kosovo weer op.

Het is al het vierde keer dat burgers massaal betogen in Belgrado, sinds een 13-jarige schutter begin deze maand in een school in de Servische hoofdstad negen klasgenoten en een bewaker doodschoot. Een dag later schoot een 21-jarige in een dorp bij de hoofdstad nog eens acht mensen neer. Beide moorden hadden niets met elkaar te maken, maar zorgden voor een schok onder de Servische bevolking.

De betoging van vandaag was gericht tegen president Aleksandar Vucic en tegen de Servische regering, maar ook tegen private televisiezenders "die geweld en maffiacriminaliteit verheerlijken" en tegen staatszender RTS, omdat die de kritiek van de oppositie nauwelijks aan bod laat komen. 

De actie is het initiatief van liberale en linkse oppositiepartijen en burgerbewegingen.

Hoogspanning in en met Kosovo

Intussen blijft het Servische leger in de hoogste staat van paraatheid nadat gisteren in het noorden van Kosovo de spanningen waren opgelopen tussen politie en Servische betogers. De Servische gemeenschap aanvaardt niet dat een aantal pas verkozen burgemeesters in de regio hun intrek nemen in hun gemeentehuis. Die zijn verkozen na lokale verkiezingen die door de Serviërs werden geboycot.

Tijdens een toespraak tot aanhangers heeft de Servische president Vucic dreigende taal gesproken. "Ik zal vechten voor elke seconde vrede zodat die langer duurt, maar bij de eerste aanval op Serviërs in het noorden van Kosovo, zal Servië niet werkloos toekijken", aldus Vucic.

Het noorden van Kosovo is overwegend Servisch, maar in het overwegend Albanese Kosovo vormen de Serviërs een minderheid. In de jaren 90 scheurde Kosovo zich af van Servië na een korte, maar felle oorlog, en in 2008 riep het eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Servië erkent het onafhankelijke Kosovo niet.

2023-05-27T21:17:48Z dg43tfdfdgfd