SUPERTYFOON YAGI RAAST NU OOK OVER VIETNAM: 4 DODEN, 50.000 MENSEN GEëVACUEERD EN LUCHTVERKEER OPGESCHORT

Yagi kwam in de loop van de dag aan land in het noorden van Vietnam. De tyfoon veroorzaakte stroomonderbrekingen in verschillende noordelijke provincies. Volgens de overheid zijn duizenden bomen omgevallen en liepen veel huizen schade op. Golven tot 3 meter beuken tegen de kust.

Meer dan 50.000 mensen uit de noordelijke kuststreek zijn naar veiliger oorden gebracht. Op 4 luchthavens is het luchtverkeer opgeschort, waaronder Noi Bai in Hanoi, de drukste in het noorden van het land. Ook het bus- en metroverkeer in de hoofdstad ondervindt hinder. Er wordt ook gewaarschuwd voor zware overstromingen in het centrum van de stad.

In 12 provincies zijn de scholen gesloten, net als in de hoofdstad Hanoi. 450.000 militairen worden ingezet om de bevolking bij te staan.

Tot nog toe is sprake van 4 doden en meer dan 70 gewonden. Meer dan 10 mensen zouden vermist zijn op zee, onder wie opvarenden van vissersboten.

Yagi is de krachtigste storm in Azië dit seizoen, met windsnelheden tot 230 kilometer per uur. Boven Vietnam is de tyfoon wel wat afgezwakt. Daar haalt hij nog snelheden tot 160 kilometer per uur.

Eerder raasde de tyfoon al over de Filipijnen en het Zuid-Chinese eiland Hainan. In China ging het om de zwaarste tyfoon in 10 jaar. Op de Filipijnen vielen 14 doden, op Hainan 3. Meer dan 100 mensen op het eiland raakten gewond.

Op Hainan, waar meer dan 10 miljoen mensen wonen, veroorzaakte Yagi ook enorme schade. Ook daar vielen duizenden bomen om of knakten af. Wegen werden overspoeld en de daken vlogen van de huizen. Meer dan 800.000 zaten zonder stroom.

2024-09-07T14:31:38Z dg43tfdfdgfd