STORM BORIS - POOLSE STAD WROCLAW BEREIDT ZICH VOOR OP OVERSTROMINGEN

Storm Boris heeft al zware ravage aangericht in het zuidwesten van Polen en nu bereidt ook Wroclaw, de op twee na grootste stad van het land, zich voor op overstromingen. Dat meldt de burgemeester maandag.

Burgemeester Jacek Sutryk heeft een overstromingsalarm afgekondigd voor de stad aan de Oder. "Daarnaast worden de dijken 24/24 in het oog gehouden en worden alle kanalen en afsluitingen van dijkovergangen gecontroleerd", zei Sutryk in een video op Facebook.

"Waarschijnlijk woensdag zal de waterstand het hoogste zijn in Wrocław. De eerdere voorspellingen dat Wrocław niet zo zwaar getroffen zou worden, zijn bijgesteld", zei de burgemeester.

De overstromingen zullen naar verwachting echter niet zo groot zijn als de overstroming van de Oder in 1997, toen een derde van de stad onder water kwam te staan. Sutryk benadrukte dat de infrastructuur tegenwoordig in een veel betere staat verkeert. "Er zijn nieuwe dijken, retentiebekkens en polders".

Sinds vrijdag teistert storm Boris Centraal-Europa. Naast een materiële tol eist de cycloon ook een menselijke tol. In totaal zijn negen mensen omgekomen. Het gaat om zes doden in Roemenië, één dode in Polen, één dode in Oostenrijk en één dode in Tsjechië.

2024-09-16T09:57:21Z dg43tfdfdgfd