STINKEN EN SCHREEUWEN: GEELOOGPINGUïN IS VOGEL VAN HET JAAR IN NIEUW-ZEELAND

Dankzij zijn gele ogen en veren heeft de pinguïn een opvallend uiterlijk. Al heeft hij nog een paar andere opmerkelijke eigenschappen: hij ruikt naar vis en is verlegen, maar maakt wel veel lawaai als hij zijn keel openzet. Zijn bijnaam is logischerwijs 'de luidruchtige'. 

Wie de zeldzame vogel wil spotten, moet zich begeven naar de zuidoostkust van Nieuw-Zeeland of de sub-Antarctische Aucklandeilanden. Er zouden nog maar 4.000 à 5.000 vogels van zijn soort rondlopen op de wereld. 

De vogelverkiezing is populair in Nieuw-Zeeland. In totaal brachten 52.477 mensen hun stem uit, van wie 6.328 personen hun voorkeur voor de hoiho aangaven. 

Opvallende kiescampagnes

Het zijn de campagnes voorafgaand aan de verkiezing die heel wat animo veroorzaken. Dit jaar verliep alles relatief 'normaal'. Fans verkleedden zich in hun favoriete vogel. Enkelen kozen voor een tatoeage. Ook vogelmemes (een online afbeelding die grappig moet zijn, red.) waren populair. 

In 2023 zorgde de Brits-Amerikaanse komiek en talkshowhost John Oliver met zijn campagne voor de pūteketeke, een 'kotsende' fuut, dat wereldwijd zo'n 350.000 mensen hun stem uitbrachten. Daarvoor huurde hij reclameborden over de hele wereld. De vogel mocht zich 'vogel van het jaar 2023' noemen, maar werd ook 'vogel van de eeuw'. 

De verkiezing voor de 'vogel van het jaar' wordt al sinds 2005 jaarlijks georganiseerd door de organisatie Forest & Bird. Die organisatie bestaat al 101 jaar en zet zich in voor het behoud van inheemse fauna en flora van Nieuw-Zeeland. Met de jaarlijkse verkiezing willen ze de aandacht vestigen op het lot van lokale vogels, waarvan er vele met uitsterven bedreigd zijn. 

"De verkiezing kon op geen beter moment komen", zegt Nicola Toki, bestuurder van Forest & Bird. "We zien de Hoiho voor onze ogen uitsterven." Volgens het Yellow-Eyed Penguin Trust nam in het laatste jaar alleen al het aantal broedende geeloogpinguïns op het vasteland af met 18 procent. In de afgelopen 15 jaar gaat het zelfs over 78 procent. 

2024-09-16T14:50:30Z dg43tfdfdgfd