STEUN AAN OEKRAïNE KOSTTE BELGIë AL… 1,77 MILJARD EURO

Uit een berekening van Het Laatste Nieuws blijkt dat de oorlog in Oekraïne al 1,2 biljoen euro heeft gekost. Ook België heeft al een flinke duit in het zakje gedaan.

De krant kwam aan het cijfer van 1,2 biljoen euro door alle gekende bedragen van de Oekraïense militaire kosten, de Russische militaire kosten, de kostprijs van de heropbouw van Oekraïne, de door 41 landen beloofde steun aan Oekraïne en de opvang van oorlogsvluchtelingen bij elkaar te tellen.

Het grootste deel van dat bedrag gaat naar de heropbouw van Oekraïne die geschat wordt op 453 miljard euro. Oekraïne spendeerde al 101 miljard euro aan zijn leger, Rusland 197 miljard euro. Tot nu toe kostte het conflict 1,6 miljard euro per dag.

Erik Buyst, professor economische geschiedenis aan de KU Leuven, denkt dan nog dat 1,2 biljoen euro een ondergrens is en dat de werkelijke kost op lange tijd veel hoger zal liggen.

En wat kostte het conflict tussen Rusland en Oekraïne al aan België? Ook dat is een flink bedrag: 1,77 miljard euro, zoals vrijgemaakt door de regering, bestaande uit 460 miljoen euro financiële steun, 180 miljoen euro humanitaire steun en 1,13 miljard militaire steun.

(HL/Source: HLN/Illustration picture: Unsplash)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-04-29T14:05:22Z dg43tfdfdgfd