STEEKPARTIJ IN KERK IN SYDNEY WORDT BEHANDELD ALS TERREURAANVAL: "INGEGEVEN DOOR RELIGIEUS EXTREMISME"

Op de livestream van de mis in de kerk Christ The Good Shepherd in Wakely, in het westen van Sydney, was gisteren te zien hoe iemand naar voren stapte en de bisschop aanviel met een mes. Kerkgangers die de dader wilden tegenhouden, werden ook gewond, net als een tweede geestelijke. 

Volgens de politie maakt de 16-jarige verdachte "opmerkingen die verband hielden met religie", toen hij naar de bisschop liep. Dat de aanval net gebeurde tijdens een live gestreamde misviering, was ook geen toeval, zegt de politie.

Bisschop Mar Mari Emmanuel is volgens Australische berichten de leider van een ultraconservatieve vleugel van het Assyrisch-orthodoxe geloof, dat deel uitmaakt van de oostelijke tak van het Syrische christendom. Hij is zeer actief op sociale media.

Ook dader gewond

De tiener handelde volgens de politie alleen. Hij was naar verluidt bekend bij de politie, maar werd niet in de gaten gehouden. Nadat hij werd opgepakt, moest ook hij behandeld worden in het ziekenhuis. Hij zou verwondingen hebben opgelopen aan zijn vingers, maar het was niet duidelijk of dat een gevolg was van zijn eigen aanval of van de reactie van de omstaanders.

Voorts stelde de lokale politiecommissaris Karen Webb dat het "volstrekt onaanvaardbaar" was dat er vervolgens rellen uitbraken en dat een menigte van zo'n 50 mensen zich tegen de opgeroepen politie keerde. Bij die confrontaties raakten twee politieagenten gewond. Commissaris Webb waarschuwde dat relschoppers die de wetshandhaving aanvielen, zouden worden opgepakt. 

Zaterdag nog vielen in Sydney 6 doden bij een andere mesaanval, in een winkelcentrum. De dader was een veertiger met mentale problemen die het op vrouwen gemunt had.

2024-04-16T04:27:26Z dg43tfdfdgfd