STAATSSECRETARIS DE MOOR VRAAGT OM STATUUT VAN ERKENDE PALESTIJNSE VLUCHTELING TE HERBEKIJKEN OMDAT DIE "HAAT PREDIKT"

Het gaat om Mohammed Khatib, een erkende Palestijnse vluchteling, die als activist actief in Brussel. Met de netwerkorganisatie Samidoun vertolkt Khatib een militant standpunt binnen de pro-Palestijnse beweging. 

N-VA, Vlaams Belang en sommige stemmen binnen de MR vragen al langer om Samidoun, de pro-Palestijnse organisatie, in zijn geheel te verbieden. Duitsland verbood Samidoun al begin november 2023, en ook in Nederland, Frankrijk en in het Europees Parlement komt er kritiek op de organisatie. 

Organisatie in het vizier

Samidoun, waarvan Khatib de Europese coördinator is, vertolkt namelijk een aantal radicale standpunten. "Zij hanteert vaak een slachtofferdiscours van onderdrukking en genocide dat gestoeld is op een vijandsbeeld tegen de Israëlische staat, de Europese Unie en de Verenigde Staten, die zij omschrijft als fascistische, racistische en imperialistische mogendheden", zei Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open VLD) nog over Samidoun halfweg maart.

"Samidoun weigert de tweestatenoplossing", zei Van Tigchelt nog. "De ideologie die zij propageert, is links-extremistisch, marxistisch en leninistisch. Die ideologie propageert inderdaad de gewelddadige revolutie. Samidoun zelf pleegt vooralsnog geen gewelddaden en het is inderdaad de vraag of zij oproept tot het plegen van geweld. Wel tracht zij elke vorm van verzet tegen Israël als legitiem te omschrijven, waaronder ook de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober 2023", schatte van Tigchelt een maand geleden in. 

Erkenning herbekijken

Op basis van informatie van de veiligheidsdiensten heeft de Dienst Vreemdelingenzaken nu gevraagd om de erkenning van Khatib te herbekijken. Hij wordt op basis van die informatie omschreven als een "extremistische haatprediker". 

Het is nu aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen om een evalutie te maken. Zij zullen Khatib ook uitnodigen voor een gesprek. "Ook als iemand al erkend is als vluchteling maar die persoon blijkt een extremist te zijn, kan de erkenning worden ingetrokken", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). 

2024-04-15T15:11:50Z dg43tfdfdgfd