SLACHTOFFERS LARRY NASSAR KRIJGEN 139 MILJOEN DOLLAR SCHADEVERGOEDING

>

De Amerikaanse regering heeft dinsdag aangekondigd dat ze bijna 139 miljoen dollar zal betalen aan meer dan honderd turnsters die seksueel zijn misbruikt door voormalig bondsarts Larry Nassar. De overeenkomst brengt de financiële compensatie die is betaald aan de slachtoffers van de acties van de ex-arts op meer dan een miljard dollar, waaronder 500 miljoen door Michigan State University.

De door de overheid toegekende schadevergoeding is een reactie op klachten van talloze slachtoffers die de federale politie (FBI) ervan beschuldigden geen “adequaat onderzoek” te hebben gedaan, verklaarde het ministerie van Justitie in een persbericht. “Deze beschuldigingen hadden vanaf het begin serieus genomen moeten worden”, erkent Benjamin Mizer, een assistent van de minister. “Hoewel deze schikkingen de schade die de heer Nassar heeft aangericht niet zullen uitwissen, hopen we dat ze de slachtoffers van zijn misdaden zullen helpen om de kritieke steun te krijgen die ze nodig hebben om verder te gaan met hun genezing.”

In juli 2021 concludeerde een rapport van de inspecteur-generaal van het Ministerie van Justitie dat er “fundamentele fouten” waren gemaakt door de ambtenaren die verantwoordelijk waren voor het eerste onderzoek.

Larry Nassar had zijn medische bevoegdheid gebruikt om meer dan 250 turnsters, de meesten minderjarig, seksueel te misbruiken binnen de Amerikaanse turnbond, aan de Michigan State University en in een turnclub. De eerste aanklachten tegen hem werden in juli 2015 doorgestuurd naar het plaatselijke FBI-kantoor in Indianapolis. Het onderzoek werd echter snel stopgezet en de federale politie startte pas een nieuw onderzoek na een nieuw rapport in mei 2016.

Nassar zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit nadat hij in 2017 en 2018 werd veroordeeld voor twee decennia van seksueel geweld. Tot zijn vele slachtoffers behoort Olympisch kampioene Simone Biles.

(Rémi Laxague/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-04-24T14:46:32Z dg43tfdfdgfd