SENEGALESE PRESIDENT WIL "HEROVERWOGEN" PARTNERSCHAP MET EUROPA

De nieuwe Senegalese president Bassirou Diomaye Faye, die op 2 april de eed aflegde, heeft gepleit voor een "heroverwogen" partnerschap met de Europese Unie. Hij deed dat tijdens een gemeenschappelijke verklaring met Europese Raadsvoorzitter Charles Michel, die naar Senegal reisde.

"De samenwerking tussen Europa en Senegal is nauw en veelzijdig, maar we willen samen een heroverwogen, hernieuwd partnerschap", dat "de vernieuwde dynamiek die we onze betrekkingen willen geven, kan ondersteunen", aldus de president.

Faye beloofde in zijn verkiezingsprogramma om de soevereiniteit te herstellen en hij wil de gas- en oliecontracten en de visserijakkoorden die ondertekend werden met de EU heronderhandelen. De Senegalese vissers worden geconfronteerd met overbevissing, terwijl hun activiteit een belangrijk onderdeel is van de economie in het kustland.

De president gaf nog aan dat de prioriteiten van zijn regering "opgebouwd zijn rond een endogeen economisch model van industrialisering met de primaire sector als lanceerbasis: landbouw, veeteelt en visserij, maar ook de versterking van de economische infrastructuur zoals de spoorwegen, de elektrificatie, telecommunicatie en het wegennet".

"Europese investeerders met bedrijven die expertise hebben in die sectoren zijn welkom", stelde hij nog.

"We hebben er een objectief belang bij dat Senegal de uitdagingen kan aangaan, rond ontwikkeling, economische ontwikkeling en de verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking", verklaarde Charles Michel. "De wereldorde is het resultaat van politieke keuzes die de afgelopen eeuw werden gemaakt in een totaal verschillende wereld. Daarom ondersteunt de EU meer rechtvaardigheid en meer inclusie."

2024-04-23T04:20:49Z dg43tfdfdgfd