SCHOLEN IN MARIAKERKE KLAGEN OVER GEBREKKIGE DIENSTVERLENING DE LIJN: "WIJ VERHUIZEN ONZE CAMPUS"

Sinds De Lijn in januari haar nieuwe vervoersplan invoerde, regent het klachten. Ook de Arteveldehogeschool en het VISO uiten forse kritiek. De hogeschool zal vanaf volgend academiejaar haar campus in Mariakerke, een deelgemeente van Gent, zelfs deels verhuizen.

De opleiding Grafische en Digitale Media wordt daarmee verspreid over andere campussen in het centrum van Gent. Die plannen lagen al eerder op tafel, maar het nieuwe vervoersplan van De Lijn heeft alles in een stroomversnelling gebracht.

Langere reistijden

De grootste kritiek van beide scholen is de langere reistijd. "Veel van onze studenten pendelen tussen het station en de campus", zegt directeur Esther van Tilburg van Arteveldehogeschool.

"Sinds januari is daar een extra overstap bijgekomen. Daardoor doen de studenten er nu een half uur langer over om op school te geraken. Sommigen moeten voor een enkel traject anderhalf uur rekenen."

Annick Thienpont, directeur van het VISO, ziet hetzelfde probleem bij haar leerlingen. "Wij bieden grafische opleidingen aan die op andere scholen in de buurt niet bestaan. Onze leerlingen komen dan ook vaak van iets verder."

"Als ze er zo lang over doen om hier te geraken, haken ze af. Dat leerlingen hun studierichting moeten opgeven door gebrekkig busvervoer, dat kan absoluut niet."

"Er zijn ook veel meer spijbelgevallen. Leerlingen raken gedemotiveerd. We hebben ook leerlingen uit kwetsbare gezinnen. Sommigen verblijven in een opvangcentrum, die zijn het Nederlands amper machtig. Als zij een aansluiting missen, geven ze het op. Dat is jammer."

Overvolle bussen

De Lijn voorziet nog steeds piekuurbussen. Die rijden wel rechtstreeks van het station naar de scholen. Maar de capaciteit voldoet niet, zucht Thienpont. "Die zitten overvol. Er zijn wel meerdere bussen, maar ook na de laatste blijven leerlingen aan de halte staan die er niet meer bij kunnen. Ons personeel speelt dan soms voor taxi."

Ook voor de hogeschool zijn deze bussen geen oplossing. "Die rijden enkel 's morgens en om 16 uur. Een les in het hoger onderwijs stopt zo vroeg niet. Of soms is er enkel in de namiddag les. Onze studenten hebben er niets aan."  

Overleg met De Lijn levert weinig op

Beide scholen hebben gesprekken gevoerd met De Lijn, maar die leveren weinig op. "Er zijn wel kleine aanpassingen gebeurd, maar niets wat onze problemen oplost. De school is bereikbaar, dus De Lijn is tevreden. Dat het traject zo lang duurt, of dat de bussen overvol zijn, dat lijkt geen probleem", klinkt het bij het VISO. 

De hogeschool komt zelf met oplossingen. "De volledige campus verhuizen tegen september zal niet lukken. Er zijn praktijklokalen die we voorlopig nergens anders een plaats kunnen geven. We zullen proberen om het rooster van de lessen in Mariakerke af te stemmen op de busregeling. Maar we overwegen ook om zelf busvervoer te organiseren om onze studenten tegemoet te komen." 

De Lijn: "In de mate van het mogelijke tegemoet gekomen aan verzuchtingen"

De Lijn bevestigt dat er voor leerlingen en studenten die van het station Gent-Sint-Pieters naar de campus reizen een extra overstap is bijgekomen. "De halte Mariakerke Industrieweg ligt niet in het stadscentrum en is een autogerichte locatie." De Lijn verwijst ook naar alternatieve routes voor de snelbussen 's ochtends en 's avonds en op woensdagmiddag.

"We hebben inderdaad al verschillende gesprekken gevoerd met de scholen, waarin we in de mate van het mogelijke tegemoet zijn gekomen aan de verzuchtingen", klinkt het.

"Aanpassingen, zoals het opnieuw laten doorrijden van lijn 60 tot aan het station Gent-Sint-Pieters, kennen budgettaire gevolgen. Daarvoor zijn niet enkel 2 extra bussen en extra chauffeurs nodig, maar ook een volledig nieuwe dienstregeling voor deze lijn. We hebben de school daarover uitvoerig geïnformeerd. Dergelijke aanpassingen zijn onderwerp van verdere besprekingen op de vervoerregioraad."

"De nieuwe campus van de Arteveldehogeschool is inderdaad voorzien aan Gent Dampoort, vlakbij een goed gelegen knooppunt waar verschillende trein- en busverbindingen samenkomen."

2024-03-28T04:32:09Z dg43tfdfdgfd