SCHADE OPMETEN NA DWARS DOOR VLAANDEREN: HOE IS HET MET DE GEVALLEN RENNERS?

Dwars door Vlaanderen 2024 werd overschaduwd door de zware valpartij in de afdaling naar de Kanarieberg. De schade bij Wout van Aert, Jasper Stuyven en Mads Pedersen is inmiddels bekend, maar hoe gaat het met de andere gevallen renners?

De grootste slachtoffers van de valpartij zijn Wout van Aert en Jasper Stuyven. Die eerste liep bij de val maar liefst negen (sleutelbeen, borstbeen en zeven ribben) botbreuken op. Zijn landgenoot Stuyven kampt dan weer met een gebroken sleutelbeen.

Een andere grote naam die betrokken was bij de valpartij, was Mads Pedersen. De Deense oud-wereldkampioen bleef ook een tijdje op de grond zitten, maar de schade valt al bij al nog mee. Uit een medische controle is gebleken dat de 28-jarige renner geen breuken of andere ernstige blessures heeft overgehouden aan de val, al kampt hij wel met diverse kneuzingen en schaafwonden.

Voor een ploegmaat van Pedersen, Alex Kirsch, is er dan weer minder goed nieuws. De Luxemburger, die zich ook wist te tonen in de voorbije kasseiklassiekers, heeft last van een breuk in zijn middenhandsbeentje. Een andere renner die zwaar is gehavend: Michele Gazzoli. De Italiaan van Astana Qazaqstan ligt met drie gebroken ribben in de lappenmand.

Alex Kirsch was de voorbije weken goed op dreef – foto: Cor Vos

Ook Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Anthony Turgis (TotalEnergies), Brent Van Moer (Lotto Dstny) en Harry Sweeny (EF Education-EasyPost) waren betrokken bij de val. Vermeersch klaagde na de val over zijn rug, maar kon wel gewoon weer op de fiets uitrijden en heeft volgens Het Nieuwsblad ‘alleen’ maar wat schaafwonden op de bil.

De Franse klassiekerspecialist Turgis hield oppervlakkige schaafwonden over aan de crash, terwijl Van Moer dan weer ‘aanzienlijke schaafwonden en enkele blauwe plekken’ heeft opgelopen. Het is voorlopig nog onduidelijk hoe het is gesteld met Sweeny.

Biniam Girmay hoopt de Ronde van Vlaanderen nog te halen – foto: Cor Vos

Biniam Girmay was tot slot ook een van de slachtoffers van de massale val in Dwars door Vlaanderen. De Eritreeër heeft geen breuken opgelopen, maar was er aanvankelijk wel slecht aan toe. “De eerste scan heeft uitgewezen dat hij geen fractuur heeft”, liet sportief manager Aike Visbeek weten aan WielerFlits. “Maar we moeten even kijken, want hij heeft wel echt een klap op zijn ribben gehad.”

“Hij is wel hard gevallen. Het lijkt mee te vallen, maar het is nu belangrijk hoe die ribben reageren de komende dagen. We blijven hoop houden voor de Ronde van Vlaanderen. Het is fifty-fifty, denk ik.”

2024-03-28T08:26:34Z dg43tfdfdgfd