SABOTAGE OP DE SPELEN: WRAAK VAN RUSLAND?

In de nacht van donderdag op vrijdag werd in Frankrijk brand gesticht in vijf elektriciteitsinstallaties van hogesnelheidslijnen rond Parijs. Militaire experten sluiten niet uit dat Rusland achter deze sabotage zit.

De sabotage, net voor de start van de Olympische Spelen van Parijs, zou het werk kunnen zijn van groepen gelieerd aan of geïnspireerd door Moskou, zo meent luitenant-kolonel Tom Simoens van de Belgische Koninklijke Militaire School bij Het Laatste Nieuws. "Rusland is immers uitgesloten van de Olympische Spelen, en neemt mogelijk wraak daarvoor."

Rusland weet ook hoe ze te werk moeten gaan om dit soort sabotage uit te voeren, want het is zelf al slachtoffer ervan geworden: Russische jongeren die zich verzetten tegen de oorlog in Oekraïne hebben al met brandbommen aanslagen gepleegd op spoorinfrastructuur en recruteringsbureaus van het leger.

Volgens professor inlichtingen- en veiligheidsdiensten Kenneth Lasoen van de UAntwerpen kan de sabotage het werk zijn van Russische inlichtingendiensten: Poetin zelf verklaarde immers zelf al dat dit soort daden zou kunnen gebeuren omdat Rusland niet mag deelnemen aan de Spelen.

(HL/Source: HLN/Illustration picture: Unsplash)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-07-27T12:31:13Z dg43tfdfdgfd