RUSLAND BLOKKEERT VERNIEUWING VAN VN-MONITORING SANCTIES TEGEN ATOOMPROGRAMMA NOORD-KOREA

Rusland heeft donderdag de vernieuwing van het mandaat van VN-experts die toezicht houden op de sancties tegen het kernwapenprogramma van Noord-Korea geblokkeerd. De meerderheid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hekelt het Russische veto en is bezorgd over de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse atoomprogramma.

De Veiligheidsraad legde het autoritaire land in 2006 sancties op met betrekking tot het kernwapenprogramma. Die maatregelen werden sindsdien een aantal keren aangescherpt. Sinds 2019 probeerden Rusland en China om die sancties zonder einddatum te versoepelen. China onthield zich donderdag bij de stemming. De andere dertien leden van de VN-Veiligheidsraad stemden voor de verlenging.

Volgens de Russische VN-vertegenwoordiger Vassili Nebenzia richten de experten zich op "irrelevante kwesties die niet in verhouding staan tot de problemen waarmee het land kampt". Rusland vroeg de andere lidstaten ook de sancties "open en eerlijk" te evalueren. Het mandaat van de huidige groep experts vervalt volgens persbureau Reuters op 30 april.

De VS noemden het veto van Rusland een "bedorven ruilhandel". "Wat Rusland vandaag gedaan heeft, ondermijnt de vrede en de veiligheid in de wereld", stelt VS-woordvoerder Matthew Miller. "De beslissing moet een bedorven ruildeal die Moskou met Noord-Korea heeft gesloten, bevorderen."

In het laatste rapport van begin maart benadrukken de VN-experts opnieuw dat Noord-Korea de sancties aan zijn laars blijft lappen. Zo werkt het land aan een atoomprogramma en lanceert het om de zoveel tijd bal­lis­tische raketten. De rapporteurs zeiden ook beschuldigingen van de VS te onderzoeken over wapenleveringen van Noord-Korea aan Rusland voor de oorlog in Oekraïne.

2024-03-28T18:50:27Z dg43tfdfdgfd