REGIE DER GEBOUWEN IN GEBREKE GESTELD OMDAT RENOVATIE CHINEES PAVILJOEN EN JAPANSE TOREN IN LAKEN OP ZICH LAAT WACHTEN

De Japanse Toren en Het Chinees Paviljoen dateren van de Wereldtentoonstelling in 1958, en staan intussen al ruim 11 jaar leeg. 5 jaar geleden werden ze beschermd. Maar de gebouwen zijn in slechte staat, en dus moet staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) zijn verantwoordelijkheid opnemen, zegt Persoons, wiens partij samen met die van Michel in de federale regering zit.

"De renovatie en opwaardering van deze erfgoedgebouwen moet zo snel mogelijk opgestart worden en een prioriteit worden van de volgende federale regering." De Brusselse politica benadrukt dat ze "verschillende herinneringen" heeft gestuurd naar Michel, maar die pogingen tot dialoog liepen op niets uit, zegt ze. Een ingebrekestelling is volgens Persoons de laatste hefboom van het Brussels Gewest om de onherroepelijke beschadiging van het erfgoed te voorkomen. 

Met de ingebrekestelling vraagt het Brussels Gewest de Regie der Gebouwen om binnen de 10 dagen "de maatregelen die ze zal treffen om aan haar wettelijke verplichtingen van onderhoud en behoud van een geklasseerd goed te voldoen, te presenteren". Gebeurt dat niet, dan volgt er een vordering tot staking, die dan weer kan leiden tot een veroordeling en een verplichting van het herstellen van het goed in hun oorspronkelijke staat.

Volgens Persoons is ook de toestand van onder meer het zwembad van de Résidence Palace en de Orangerie van het domein van Hertoginnedal ook zorgwekkend. Brussel roept de federale overheid op om ook daar "haar verantwoordelijkheden op te nemen".

2024-03-29T10:35:01Z dg43tfdfdgfd