RECREATIEF VLIEGVELD VAN GRIMBERGEN TEST ELEKTRISCH VLIEGTUIG: "STAAT NOG IN DE KINDERSCHOENEN, MAAR WE WILLEN ER OP TIJD BIJ ZIJN"

Het eerste elektrische vliegtuig dat neerstreek op het vliegveld van Grimbergen was een eenmotorig lesvliegtuig van de Sloveense vliegtuigbouwer Pipistrel. Demopiloot Robin Moons uit Hofstade (bij Zemst) vloog het toestel vanuit Antwerpen over.

Geen lange vlucht, want daarvoor is het toestel niet ontwikkeld. De tweezitter kan maximaal 1 uur in de lucht blijven. "Het vliegbereik is dan ook het grote verschil tussen elektrisch vliegen en het vliegen met brandstof", zegt Robin Moons.

"Een gelijkaardig toestel met brandstof kan makkelijk 5 uur vliegen. Dit toestel is daarom ontwikkeld met als voornaamste doel te dienen als lesvliegtuig. Voor de rest biedt het hetzelfde comfort en is het een heel stuk stiller."

Alternatief

De komst van dit elektrisch toestel naar het vliegveld van Grimbergen is nog maar een begin. "We moeten meegaan met de evolutie van de vliegtuigen", zegt voorzitter René Van Campenhout van RVG.

"Europa laat sommige benzinetypes al niet meer toe. Elektrisch vliegen is momenteel het enige alternatief. Alles staat nog in de kinderschoenen, maar we willen er op tijd bij zijn. En we willen de verschillen goed kunnen inschatten. Zo zien we dat de voortstuwing anders is en dat ook de wielen van dit soort toestellen kleiner zijn. Dat geeft een verschil op het gras waar we rekening moeten mee houden."

Ook Patrick Rosseau, secretaris van het RVG, ziet vooral de toekomstmogelijkheden: "Dit soort toestellen hopen we in te zetten als lestoestel. Wie begint te vliegen, oefent immers vooral op touch and go’s -landen en opstijgen dus. Daarvoor is dit toestel ideaal. Op dit moment worden er ook speciale zones rond het vliegveld afgebakend voor de reductie van uitstoot. Een elektrisch toestel heeft geen uitstoot en maakt weinig geluid, ideaal dus."

"We willen elektrisch vliegen absoluut mogelijk maken, maar daar zijn wel wat stappen voor nodig", vertelt voorzitter Van Campenhout. "Zo hebben we onze energieleverancier Total, die ook laadpalen ontwikkelt voor elektrische vliegtuigen, gevraagd om ook hier zo’n systeem te installeren, zodra het op punt staat."

"En op termijn willen we met zonnecellen onze eigen energie opwekken, zodat we zo energie-neutraal mogelijk vliegen in de toekomst. Daarnaast bereiden we de aanvraag voor om goedkeuring te krijgen van het Bestuur der Luchtvaart om dit elektrisch type vliegtuig te integreren in onze opleiding."

2024-04-15T07:11:30Z dg43tfdfdgfd