RECHTBANK OVER VERLIES ANDERLECHT TEGEN HUMO-JOURNALIST: “LACONIEK BEGROTEN”

De Brusselse rechtbankheeft de schade-eis van RSC Anderlecht tegen HUMO-journalist Jan Hauspie afgewezen, geeft Het Nieuwsblad aan. De rechtbank heeft uitgelegd dat de vordering van Anderlecht tegen Hauspie ontvankelijk is, maar wees deze af als ongegrond. In het vonnis stelt de rechtbank dat het zich niet kan ontdoen van de indruk dat de procedure deels werd ingesteld met de intentie om te intimideren.

De Brusselse rechtbank oordeelde het volgende over de eis van 25.000 euro van Anderlecht tegen Hauspie. “Sprekend in dit verband is onder meer de gratuite wijze waarop eiseres (de club Anderlecht, red.) poneert dat zij als gevolg van de publicatie van het bewuste artikel, materieel verliezen zou hebben geleden onder de vorm van een verlies aan ‘opvallend en abnormaal veel sponsors’ en ‘opvallend veel jonge spelers.’”

De Brusselse rechtbank geeft aan dat Anderlecht hier geen bewijs voor heeft getoond. “Zonder voor deze nochtans eenvoudig te verifiëren bewering ook maar het minste bewijsstuk voor te leggen, doch evenzeer zonder zich daardoor te laten tegenhouden om in één adem haar schade op dit punt dan maar even summier als laconiek te begroten op een bedrag van ‘ex aequo et bono’ 25.000 euro”, besluit de rechtbank.

Anderlecht had een proces aangespannen tegen Hauspie naar aanleiding van artikels die in HUMO waren verschenen. In ‘Mauve Malaise’ werd onder meer voorzitter Wouter Vandenhaute zwaar bekritiseerd. Er werd geschreven over de manier van werken binnen de club. Een voormalig medewerker noemde Vandenhaute en CEO Peter Verbeke “twee psychopaten.”

2024-04-17T10:39:08Z dg43tfdfdgfd