RABAT BELOOFT ELKE MAROKKAAN DIE ILLEGAAL IN BELGIë VERBLIJFT TERUG TE NEMEN

Gisteren zakte met premier Alexander De Croo (Open VLD), minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zowat de halve regeringstop naar Marokko af. Het land is een belangrijke partner van België als het gaat over migratie. 

"Er is de intentie om beter samen te werken op heel veel vlakken", duidt politiek journalist Anne Vanrenterghem, die ter plaatse is. "Marokko wil een intensere economische samenwerking. In ruil daarvoor heeft ons land het dossier van de terugkeer van Marokkanen op tafel gelegd."

Met succes, zo blijkt. Marokko heeft vandaag in een intentieverklaring beloofd om elke illegale Marokkaan in ons land terug te nemen. "Er zijn afspraken gemaakt om een goede migratiedialoog aan te houden", verklaart de Moor. "De Marokkaanse autoriteiten hebben zich sterk en duidelijk geëngageerd om mee te werken aan de terugname van Marokkanen in onwettig verblijf. Ook engageert Marokko zich om in te zetten op een sterker grensbeheer."

Sputterende machine

"Wie niet in ons land mag zijn, moet terugkeren", aldus de staatssecretaris nog. "Er zijn veel Marokkanen die op een legale manier verblijven in ons land en bijdragen aan onze economie, maar onwettig verblijf laten we niet toe." Vorig jaar werden zo ruim 5.000 Marokkanen onderschept. "Ze vormen ook de grootste niet-Belgische groep in de gevangenissen. 674 van hen hebben geen wettig verblijf en moeten terugkeren nadat ze vrijkomen."

Om Marokkaanse onderdanen terug te kunnen sturen, moet Marokko zogenaamde doorreisdocumenten afleveren. Dat lukte tot 2016 relatief goed, maar na de terreuraanslagen in Brussel en de heisa naar aanleiding van het Marrakeshpact verslechterden de relaties en sputterde de machine.

Sinds november zit er opnieuw schot in de zaak. In de eerste maanden van dit jaar werden bijvoorbeeld al een 40-tal Marokkaanse veroordeelden vanuit België teruggestuurd, terwijl het er in heel 2023 maar 26 waren. De regering wil dat cijfer met deze intentieverklaring dus verder omhoog krikken.

Verbindingsofficier in Rabat

Verder is beslist dat de Belgische Staatsveiligheid tegen de zomer een verbindingsofficier in Rabat krijgt, de hoofdstad van Marokko. Na de Verenigde Staten is Marokko zo het tweede land waar de Belgische inlichtingendienst voet aan grond krijgt.

De verbindingsofficier van de Staatsveiligheid kan van de Marokkaanse veiligheidsdiensten rechtstreeks informatie krijgen over dossiers die België aanbelangen. Die samenwerking bestaat in principe al, maar met een persoon ter plaatse kan het veel directer.

Economische top

Morgen volgt er nog een economische top, want in het kielzog van de regering zijn ook 25 Belgische CEO’s meegereisd. Marokko is happig op buitenlandse investeringen en expertise, vooral op vlak van hernieuwbare energie en infrastructuur.

Tegelijk biedt het land mogelijkheden: de haven van Antwerpen-Brugge werpt zich op als draaischijf voor groene waterstof, waarvoor het potentieel in het wind- en zonrijke Marokko gigantisch is. Het WK voetbal van 2030 is dan weer interessant voor de Belgische bouwsector.

2024-04-15T16:41:58Z dg43tfdfdgfd