PROCES MAZAN - PROCES OPNIEUW OPGESCHORT EN UITGESTELD NAAR DINSDAG WEGENS AFWEZIGHEID HOOFDVERDACHTE

Het proces over de Franse zeventiger die zijn vrouw jarenlang heeft gedrogeerd en liet verkrachten door tientallen mannen, is uitgesteld naar dinsdag. Hoofdbeklaagde Dominique Pelicot was maandagochtend niet op hoorzitting verschenen, waarna de zitting zonder hem van start ging. Maar even later werd die zitting dan toch tijdelijk opgeschort nadat de burgerlijke partijen de "abnormale" situatie aan de kaak stelden.

"Ik heb vernomen dat meneer Pelicot weigerde om opgehaald te worden, op basis van gezondheidsproblemen die gisteren (zondag) werden gesignaleerd", verklaarde de voorzitter van de strafrechtbank van Vaucluse, Roger Arata. "We schorten de zitting voor vandaag op en hernemen dinsdag", zei hij.

Arata beval ook een nieuw medisch onderzoek "later maandag" door "een panel van deskundigen om de situatie te beoordelen". Het is aan dat panel om uit te maken of Pelicot fit genoeg is om voor de rechtbank te verschijnen, klonk het.

De hoofdverdachte ging zondag onder de scanner waarna er bij hem "nierstenen, een nierinfectie en een prostaatprobleem" werden vastgesteld, aldus nog de voorzitter.

"Er zijn mensen die ervoor moeten zorgen dat Pelicot fit genoeg is om zijn proces bij te wonen", hekelde Stéphane Babonneau, een van de advocaten van de burgerlijke partijen, het abnormale karakter van de situatie van maandagochtend. "Als deze situatie te wijten is aan een vertraging in de behandeling, zou dat schandalig zijn", besloot hij.

Pelicot heeft toegegeven dat hij zijn inmiddels ex-vrouw Gisèle tussen 2011 en 2020 meermaals heeft verkracht. Hij gaf haar zware slaapmiddelen en misbruikte haar. Op het internet zocht hij daarnaast naar andere mannen die hij bij zich thuis uitnodigde om zijn vrouw te verkrachten. In totaal werden feiten van verkrachting opgetekend door 72 mannen. Slechts 50 van hen werden formeel geïdentificeerd.

2024-09-16T09:57:15Z dg43tfdfdgfd