PROCES GEOPEND OVER MOGELIJKE ROL JIHADIST PETER CHERIF BIJ CHARLIE HEBDO-AANSLAGEN

Het proces over de mogelijke rol van de Franse jihadist Peter Cherif bij de Charlie Hebdo-aanslagen is maandag van start gegaan in Parijs. De 42-jarige Cherif wordt ervan verdacht banden te hebben gehad met Chérif Kouachi, een van de twee broers die de aanslag op Charlie Hebdo in 2015 pleegden. Hij staat voor het bijzondere hof van assisen terecht voor terroristische bendevorming in de periode 2011-2018, toen hij actief was binnen Aqpa, de terreurgroep Al-Qaida op het Arabische Schiereiland.

De aanslag tegen Charlie Hebdo vond plaats op 7 januari 2015. De broers-Kouachi vermoordden daarbij twaalf personen, onder wie de bekende tekenaars Cabu en Wolinski, en sloegen op de vlucht. De dag erna doodde Amédy Coulibaly, die geradicaliseerd was in de gevangenis, een politieagente in Montrouge, in de buurt van Parijs. Nog een dag later schoot hij vier mannen dood, allen Joden, tijdens een gijzeling in de winkel Hyper Cacher in het oosten van Parijs.

Het hof van assisen buigt zich nu over de mogelijke betrokkenheid van Peter Cherif bij de eerste aanval, op de redactie van Charlie Hebdo. Volgens de onderzoeksrechters heeft hij er voor mee gezorgd dat een van de broers, "waarschijnlijk Chérif", binnen Aqpa werd opgenomen. Daarnaast had hij "kennis" van de "missie" die was toevertrouwd aan zijn jeugdvriend tijdens een verblijf in Jemen in de zomer van 2011 om in Frankrijk een aanslag te plegen. Volgens de onderzoeksrechters hield hij ook na zijn terugkeer in Frankrijk contact met Chérif.

Peter Cherif zegt niet op de hoogte te zijn geweest over wat de missie exact inhield. De verdachte, die ook bekendstaat onder de schuilnaam Abou Hamza, riskeert een levenslange straf.

Het proces zou naar verwachting tot 4 oktober duren.

2024-09-16T13:27:19Z dg43tfdfdgfd