PRESIDENT BIDEN BELOOFT OEKRAïNE LUCHTAFWEERSYSTEMEN OP NAVO-TOP: "HIJ GAF ABSOLUUT GEEN FRAGIELE INDRUK"

"Hij gaf absoluut geen fragiele indruk", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) die voor ons land op de top aanwezig was. "Toen ik hier een maand geleden op bezoek was in het Witte Huis gaf hij een goede indruk. Hij kende zijn dossiers. Hij was overtuigend, ook op het podium van de NAVO." 

Op dat podium beloofde Biden Oekraïne 5 bijkomende luchtafweersystemen. De VS, Duitsland, Nederland, Roemenië en Italië zullen de middelen de komende maanden leveren, zo kondigde Biden aan. Hij noemt het een "historische donatie".

Daarnaast zullen ook "tientallen tactische luchtafweersystemen" worden geleverd in de komende maanden, door de VS en andere partners van Oekraïne.

Het gaat dan om systemen van het type NASAMS, HAWK, Gepard en IRIS-T. "Deze systemen zullen de Oekraïense luchtafweerdekking uitbreiden en versterken", zo staat in een persbericht.

De VS had 1 Patriot-systeem aan Oekraïne geleverd, Duitsland 3. Het luchtafweersysteem wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde. Het systeem wordt gebruikt om vijandelijke vliegtuigen, kruis- en ballistische raketten te onderscheppen.

Een Patriot-systeem kan doelen op tientallen kilometers afstand uit de lucht schieten. Het speelt een grote rol in de Oekraïense verdediging tegen Russische luchtaanvallen. De aankondiging volgt op de recente dodelijke Russische raketaanvallen op Oekraïne, waarbij een kinderziekenhuis werd geraakt

Volgens Biden wil de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne "niets minder dan de totale onderwerping van Oekraïne". "Vergis u niet: Oekraïne kan en zal Poetin stoppen", aldus Biden.

Biden gaf zijn toespraak in het historische Andrew W. Mellon-auditorium in Washington, waar op 4 april 1949 - 75 jaar geleden - 12 landen het Noord-Atlantische Verdrag hebben ondertekend. Het was de geboorte van de NAVO.

De Amerikaanse president noemde de alliantie "sterker dan ooit". De Democraat had ook lof voor de "opmerkelijke vooruitgang" die NAVO-landen hadden geboekt om het doel van 2 procent van het bbp te investeren in de eigen defensie.

Stoltenberg in de bloemetjes gezet

"Onze alliantie is opgericht door mensen die 2 verwoestende wereldoorlogen hebben meegemaakt", speechte Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de alliantie. "Ze waren vastberaden dat dit nooit meer zou mogen gebeuren."

De Noorse topman van de alliantie noemde NAVO nog de "meest succesvolle alliantie in de geschiedenis". Stoltenberg kreeg tijdens de ceremonie van Biden nog de Presidential Medal of Freedom uitgereikt, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor een burger.

2024-07-10T04:56:16Z dg43tfdfdgfd