POLITIE PAKT MEER DAN 1.500 MENSEN OP BIJ PROTESTACTIE EXTINCTION REBELLION IN DEN HAAG

In Nederland heeft de politie zaterdag bij een blokkade van de A12 in Den Haag uiteindelijk meer dan 1.580 klimaatactivisten opgepakt. Onder hen ook bekende namen zoals actrice Carice Van Houten. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. Dat geldt echter niet voor 40 mensen die strafbare feiten hebben gepleegd, zo maakte de politie zaterdagavond bekend.

Ruim 3.000 leden van Extinction Rebellion waren zaterdag rond de middag opgedaagd om voor de zevende keer de weg af te sluiten. Ze wilden hiermee protesteren tegen het energiebeleid van de Nederlandse regering en meer bepaald de subsidies voor de fossiele industrie.

Maar de politie greep snel in en gebruikte daarbij ook het waterkanon. Er was op voorhand gewaarschuwd dat het blokkeren van de weg verboden was, klonk het.

Het weghalen van demonstranten gebeurde wel moeizaam en duurde meerdere uren. Sommige demonstranten stribbelden wat tegen en lieten zich naar de aangereden bussen dragen. Enkele betogers hadden zich aan elkaar vastgelijmd met buizen, die de ordediensten moesten doorzagen.

Ook enkele bekende Nederlanders namen deel aan het protest, zoals zangeres Merol, schrijfsters Maartje Wortel en Simone van der Vlugt en actrice Carice Van Houten. Die laatste werd weggevoerd per bus.

2023-05-27T18:42:57Z dg43tfdfdgfd