POETIN RATIFICEERT WET DIE STRAFFEN OPLEGT VOOR LASTER TEGEN VRIJWILLIGERS IN HET LEGER

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn handtekening gezet onder een wetswijziging die "laster" of het "in diskrediet brengen" van vrijwilligers in het leger bestraft. Daardoor wordt niet alleen kritiek op soldaten, maar ook op vrijwilligers die in Oekraïne gaan vechten streng bestraft. De wet is zaterdag gepubliceerd op het officiële webportaal van de Russische regering. Wie veroordeeld wordt, riskeert tot vijftien jaar cel.

De aanscherping van de wet komt er na een oproep van het hoofd van de Russische paramilitaire groep Wagner, Jevgeni Prigozjin. Hij vindt dat politici de huurlingen, die officieel als vrijwilligers worden beschouwd, moet beschermen tegen laster. Prigozjin rekruteerde ook veroordeelden voor de oorlog in Oekraïne.

De afgelopen maanden heeft de Russische regering de vrijheid van meningsuiting massaal beknot. Zo zijn al verschillende tegenstanders van de oorlog veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat ze het Russische leger in diskrediet zouden hebben gebracht of vals nieuws zouden hebben verspreid.

2023-03-18T11:42:37Z dg43tfdfdgfd